Bassist John Gustafson, die enkele jaren deel uitmaakte van Roxy Music en in die periode onder meer meespeelde op de hit Love Is The Drug, is op 72-jarige leeftijd overleden. De tevens als sessiemuzikant actieve Brit maakte verder nog deel uit van The Ian Gillan Band en progformatie Quatermass.

Gustafson werd geboren in Liverpool, waar ook zijn muzikale carrière startte met de formatie van The Big Three. Niemand minder dan Beatles-manager Brian Epstein contracteerde dit rocktrio, naar verluidt op aandringen van John Lennon. Met singles als Some Other Guy (destijds ook onderdeel van het repertoire van die concurrenten uit Liverpool) scoorde The Big Three bescheiden hits. In 1963 verliet Gustafson de band en sloot hij zich aan bij The Merseybeats – succesvol met onder meer de single Wishin’ And Hopin’.

Naast bassist was Gustafson ook zanger. Zo is hij samen met onder anderen Deep Purple’s Ian Gillan te horen in de oorspronkelijke uitvoering van Jesus Christ Superstar (1970). Bij de progressieve rockband Quatermass, die hij oprichtte met voormalige leden van Episode Six (waarvan Gillan en later Deep Purple-bassist Roger Glover deel uitmaakten), verzorgde hij zowel de leadzang als de baspartijen. De groep bracht het naar zichzelf vernoemde debuutalbum uit in 1970, inclusief het later door Ritchie Blackmore’s Rainbow gecoverde Black Sheep Of The Family.

Vanaf 1973 – na het vertrek van Brian Eno – speelde Gustafson bij de succesvolle artrockband Roxy Music. Zijn spel is te horen op drie van de meest geprezen albums van de band: Stranded (1973), Country Life (1974) en Siren (1975). Laatstgenoemde bevat de enige Amerikaanse hit van Roxy Music: Love Is The Drug. Frontman Bryan Ferry prees Gustafsons werk in een later interview met Uncut: “Love Is The Drug had niets voorgesteld zonder het basspel. Het bracht het nummer echt tot leven.” Ook al werd de bassist naar eigen zeggen gevraagd om langer bij de band te blijven, hij wilde zich liever bezighouden met wat hardere muziek.

Ondertussen bleef Gustafson close met Roger Glover (hij is te horen op diens geslaagde soloalbum The Butterfly Ball) en Ian Gillan. Hij werd zelfs een vast lid van de band van laatstgenoemde en is zodoende te horen op lp’s als Child In Time (1976) en het fusionachtige Scarabus (1977). De bassist groeide ook uit tot een veelgevraagd sessiemuzikant. Zo speelde hij mee op platen van onder anderen Steve Hackett, Ian Hunter, Bryan Ferry en Rick Wakeman. In latere jaren toerde Gustafson als lid van The Star Combo, met onder meer sessiedrummer Tony Newman.

Gustafson is afgelopen vrijdag na jaren van slechte gezondheid overleden, zo meldt VVN Music. Bernie Tormé, een andere muzikant die veel met Ian Gillan samenwerkte, maakte het nieuws bekend op Facebook: “R.I.P. John Gustafson, die zo veel voor muziek heeft betekend sinds The Big Three. Er was geen tweede van hem. Het was een eer om hem te mogen ontmoeten.”