Free-bassist Andy Fraser, die samen met frontman Paul Rodgers de grote hit All Right Now schreef, is maandag op 62-jarige leeftijd overleden. “Hij was een volmaakte, unieke muzikant”, reageerde drummer Simon Kirke op het verlies van zijn voormalige bandmaat. “Er zal nooit een tweede van komen.”

De in 1952 in Londen geboren Andy Fraser maakte zijn eerste grote stap in de muziekwereld al op vijftienjarige leeftijd, toen hij op aanraden van Alexis Korner bij de band van de ‘Godfather of British Blues’ John Mayall kwam. De bassist bleef slechts korte tijd een Bluesbreaker, want in 1968 voegde hij zich bij de nieuwe bluesrockgroep Free, die verder bestond uit drummer Simon Kirke, gitarist Paul Kossoff (overleden in 1976) en natuurlijk zanger Paul Rodgers.

Het debuutalbum Tons Of Sobs uit 1969 en de opvolger Free – waarop alle songs (mede) waren geschreven door Fraser en Rodgers – uit hetzelfde jaar waren bijzondere prestaties voor een band waarvan alle leden nog twintig moesten worden. Het grote publiek hapte echter pas een jaar later toe, toen de single All Right Now uitkwam. Fraser drukte onder meer met zijn baslijn vóór de gitaarsolo in dit nummer zijn stempel op deze wereldwijde hit. Voor het bijbehorende doorbraakalbum Fire And Water schreven hij en Paul Rodgers wederom bijna alle songs.

De band kreeg nog meer aandacht dankzij een memorabel optreden op het Isle Of Wight Festival in 1970, waarna Free (soms ook The Free genoemd) vooral in Engeland succesvol bleef met singles als My Brother Jake. De lp Free Live! (1971) liet bovendien horen hoe goed Rodgers en co op het podium konden zijn. Tegen die tijd was de groep al een tijdje uit elkaar, maar het viertal besloot later in het jaar toch weer samen te komen. In 1972, een jaar voordat Free definitief ontbonden werd, was Fraser echter alweer opgestapt.

In de jaren daarna richtte de bassist de band Sharks op met onder anderen gitarist Chris Spedding, maar hoge verkoopcijfers bleven uit. Datzelfde gold voor zijn eigen Andy Fraser Band. Wel had hij succes als songwriter. Zo schreef hij onder meer Every Kinda People, een hit voor Robert Palmer. De tachtiger jaren waren een moeilijke tijd voor hem, want in dat decennium bleek de homoseksuele muzikant zowel besmet met het hiv-virus als een zeldzame vorm van kanker.

Fraser bleef muziek maken en speelde op Woodstock ’94 weer samen met Paul Rodgers tijdens diens optreden met zijn Rock And Blues Revue, bestaande uit Fraser, Neal Schon, Slash en Jason Bonham. Ook zette hij zich als activist in voor mensenrechten (onder meer voor de liefdadigheidsorganisatie Rock Against Trafficking), zo meldt het bericht waarmee gisteravond het overlijden van de muzikant en songwriter bekendgemaakt werd. Een doodsoorzaak is nog niet naar buiten gebracht. Naast Simon Kirke heeft inmiddels ook Paul Rodgers gereageerd op het nieuws. Op Facebook schrijft de zanger: “Het verlies van Andy is heel persoonlijk. Geen woorden. Een tragische dag.”