Deze week brengt platenmaatschappij BMG/Sanctuary twee dubbel-cd’s uit van de hardrockband Uriah Heep. Het gaat om het debuutalbum “…very ‘eavy …very ‘umble” en het nieuwe carrière-overzicht Your Turn To Remember: The Definitive Anthology 1970-1990.

Deze twee uitgaven zijn de eerste van alle Uriah Heep-studioalbums tot 1990 die dit jaar en volgend jaar worden uitgebracht. De reissues zijn geremastered door Andy Pearce, bekend van zijn werk met Lou Reed en Black Sabbath. Beide albums verschijnen in een mooie digipack-verpakking met een uitgebreid boekje met veel informatie over de inhoud van de cd’s, veel illustraties (zoals singlehoesjes en concertaankondigingen) en toelichtingen van oprichter en gitarist Mick Box en toetsenist Ken Hensley.

Op disc 1 van de heruitgave van debuutalbum “…very ‘eavy …very ‘umble” staat de originele geremasterde lp uit 1970, die dus opent met Gypsy, een song die ook in 2016 nog altijd op de setlist staat. De acht tracks op het album zijn een mix van (in 1970) progressieve rock en wat we later heavy metal zijn gaan noemen. De tweede disc telt twaalf niet eerder verschenen versies van de songs, onder de subtitel “An Alternate… …very ‘eavy …very ‘umble” en die titel dekt de lading volledig, want hierop hoor je alternatieve versies van de songs van het debuutalbum, aangevuld met drie nummers die de originele plaat niet haalden, plus een alternatieve Amerikaanse mix van Bird Of Prey, een song van het tweede album Salisbury.

Op Your Turn To Remember: The Definitive Anthology 1970-1990 zijn in totaal 33 songs verzameld van de eerste zeventien studioalbums van de band. Van al deze platen zijn steeds twee songs vertegenwoordigd, alleen van Raging Silence uit 1990 staat er maar eentje op. Deze dubbel-cd is een uitstekende introductie voor nieuwe Uriah Heep-fans én een leuk overzicht voor de diehard fans. De dubbelaar bevat zowel singlehits als bekende albumtracks. Op disc 1 gaat het om alle studioalbums die door wijlen David Byron zijn ingezongen en dus zijn daar titels als Gypsy, Look At Yourself, July Morning, Easy Livin’, The Wizard, Sunrise, Sweet Lorraine, Stealin’ en Return To Fantasy te horen. Op disc 2 staan songs die door Byrons opvolgers zijn ingezongen, zoals John Lawton, John Sloman, Peter Goalby, Steff Fontaine en Bernie Shaw (die nog altijd de leadzanger van de band is). Ook in het boekje van deze set zijn veel foto’s van singlehoezen e.d. te zien en vertellen Mick Box en Ken Hensley veel over deze albums (Hensley heeft overigens niet op alle albums meegedaan, hij verliet de band in 1980). Eerlijk gezegd kende ondergetekende niet alle platen die na het vertrek (en later de dood) van David Byron zijn verschenen; tot mijn verrassing staan er meerdere uitstekende songs op, die ik nog nooit gehoord had.