In de Songs From The Road-serie van het Duitse Ruf Records is nu een sfeervol concert uitgebracht van de Woodstock-legende Canned Heat. Eerder bracht deze maatschappij gelijknamige cd/dvd-combo’s (voor de prijs van één cd) uit van onder meer Jeff Healey, Spin Doctors, Mike Zito, Dana Fuchs en Royal Southern Brotherhood.

Zoals je ongetwijfeld weet zijn de mannen die in 1969 op dat festival in Saugerties optraden niet allemaal meer in leven. Canned Heat werd in november 1965 opgericht door zanger Bob ‘The Bear’ Hite en gitarist Alan ‘Blind Owl’ Wilson. De andere bandleden waren Larry ‘The Mole’ Taylor op bas, Henry ‘The Sunflower’ Vestine op gitaar en Adolfo ‘Fito’ de la Parra op drums. De band was vóór Woodstock ook al een groot succes op het Monterey Pop Festival in 1967. Tijdens en na Woodstock beleefde de band zijn grootste successen.

Op 3 september 1970 stierf Alan Wilson aan een overdosis, maar met een nieuwe bezetting ging de band verder. Op 5 april 1981 overleed Bob ‘The Bear’ Hite ook aan een overdosis. Het definitieve einde van de band leek in zicht, maar onder leiding van Fito de la Parra ging de band toch verder en bleef Canned Heat gewoon langs clubs, concertzalen en festivals toeren. Ook in ons land was de band regelmatig te zien. Momenteel is de band in Canada en de States op tournee, hierna wordt Australië aangedaan.

Dit jaar toert de band onder de titel 50th Anniversary Tour. Het optreden op deze cd/dvd werd op 16 maart jl. opgenomen in de bekende sfeervolle rockclub Harmonie in Bonn, die je vast wel kent van de Rockpalast Crossroads-concerten, die al zeker vijf jaar twee keer per jaar een week lang in deze zaal worden opgenomen.

Momenteel bestaat Canned Heat uit drummer Fito de la Parra, bassist Larry Taylor (beiden dus originele bandleden), Dale Spalding op zang en mondharmonica en gitarist John Paulus, die de ernstig zieke Harvey Mandel vervangt; alle vier muzikanten verzorgen de leadzang. Helaas komt de zang van Fito niet zo goed uit de verf als hij de leadzang op zich neemt van opener On The Road Again en later bij Going Up The Country; op mij komt het te geforceerd over. Maar verder niets te klagen, want muzikaal is het dik in orde bij Canned Heat. Vooral de lekkere gitaarsolo’s van John Paulus en de (vele) mondharmonicasolo’s van Dale Spalding zijn erg goed, ondersteund door de uitstekende ritmesectie.

Naast de eerder genoemde songs speelt de band ook recenter werk en bluesklassiekers als Rollin’ And Tumblin’, Chicken Shack Boogie en natuurlijk Let’s Work Together. Canned Heat speelt zowel boogie als blues en die variatie bevalt goed. De cd telt veertien tracks, de dvd twee meer.

De opnames van de dvd zijn geproduceerd door Christian Wagner, de man die tientallen jaren samen met Peter Rüchel verantwoordelijk was voor het opnemen van de Rockpalast-concerten in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Labelbaas Thomas Ruf was verantwoordelijk voor de geluidsopnamen van dit anderhalf uur durende concert. Beeld en geluid zijn uitstekend, met lekker rustige beeldwisselingen en niet van dat snelle heen en weer geschakel tussen de verschillende camera’s, zoals tegenwoordig vaak het geval is bij concertregistraties. Maar dat past dan ook niet bij deze muziek.