ALAZKA – Phoenix

Er zijn weinig bands die de wereld rondreizen, zonder een volledig album te hebben uitgebracht. Dit voorrecht kennen alleen een aantal grote bands.Een band die dit ook voor elkaar heeft gekregen, is het iets minder bekende ALAZKA. Althans, minder bekend is niet perse waar. De band bestaat namelijk al sinds 2012 en heeft getourd met onder andere Parkway Drive en The Ghost Inside. Toen nog onder de naam Burning Down Alaska. Nu komt ALAZKA met hun eerste album onder deze bandnaam: “Phoenix

De naamsverandering vond begin 2017 plaats en heeft ook te maken met de toevoeging van een zanger die cleane vocals kan inbrengen. Thematisch gezien spreekt de titel van het album boekdelen. Ook in de muziek is te horen dat de Duitse band zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Naast de rauwe zang is de toevoeging van clean vocals een goede beslissing geweest. Dit is vooral terug te horen in “The Witness”. Dit is een nummer waarin de zang precies goed op elkaar is afgestemd en de afwisseling erg prettig luistert.

Verder valt op dat “Phoenix” een behoorlijk oppervlakkig album is gebleven. Voor een eerste album is dit een behoorlijk goed schijfje, maar voor een band die al vijf jaar bestaat, mis je een kers op de taart. Een uitbarsting van de zang of een gitaarsolo. De nummers vloeien net te veel in elkaar over, waardoor de muziek op dit album te veel in een brei van geluid vervalt.

En dat is jammer, want mensen die de band live hebben gezien, weten dat hij zich ontzettend goed staande kan houden op een podium. Wellicht omschrijft het afsluitende nummer dit hele album perfect. “Fading Flame” is namelijk het gevoel dat je overhoudt aan dit album. Alsof je drie kwartier in vlammen hebt gestaard, verbaasd bent dat het is afgelopen, maar toch niet zeker weet of je wel iets hebt meegekregen. Ook dit nummer zit goed in elkaar en heeft het geluid van de band. Dat geluid dat je al een hele tijd hebt gehoord en dat je daarom niet meer weet of dit nu het laatste nummer of het vijfde nummer is.

ALAZKA heeft ontzettend veel potentie. Dat heeft hij live al vele malen bewezen. Toch weet de band op “Phoenix” niet te overtuigen. De nummers lijken teveel op elkaar en weten zich niet te onderscheiden in de gevestigde metalcore wereld.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 1 september 2017
Label: Arising Empire