In augustus 1967 (de exacte releasedatum is niet bekend) werd het gelijknamige debuutalbum van de Amerikaanse psychedelische heavy rockband Vanilla Fudge uitgebracht op het ATCO-label in de VS en Polydor in het VK. Het album werd zowel in mono als in (nep)stereo uitgebracht en was de meest succesvolle langspeelplaat van de band, die anno 2017 nog altijd actief is, met drie van de originele bandleden.

In 1967 waren er wel meer bands met een bijzondere naam, maar er was er (voor zover bekend) maar een die zich naar een toffee met vanillesmaak vernoemde! Over de opnames, waar en wanneer die waren, is alleen bekend dat die in 1967 gemaakt zijn, met Shadow Morton als producer, die bekend geworden was met zijn productiewerk voor de dameszanggroep The Shangri-Las (hij schreef ook de grote hits Remember (Walking in the Sand) en Leader Of The Pack van dit kwartet) en Janis Ian, terwijl hij later ook The New York Dolls produceerde. Morton produceerde ook de volgende twee albums van Vanilla Fudge: The Beat Goes On en Renaissance (beide uit 1968), Wel zijn de namen bekend van de opnametechnici: Bill Stahl en Joe Veneri.

Vanilla Fudge ontstond eind 1966, toen nog als The Pigeons. In april 1967 werd de naam veranderd, omdat de baas van platenmaatschappij Atlantic (Ahmed Artegun) de oude naam niets vond. De band bestond uit de volgende muzikanten: Carmine Appice (drums, zang), Tim Bogert (basgitaar, zang), Vince Martell (gitaar, zang) en Mark Stein (leadzang, keyboards). De specifieke Vanilla Fudge-sound bestaat uit het bijzondere orgelgeluid van Stein, het gitaarwerk van Martell en de innovatieve drumsound van Appice (wiens jongere broer Vinnie later bekend werd in bands als Axis, Black Sabbath, Heaven And Hell en DIO).

De langspeelplaat
Het album Vanilla Fudge bevat tien tracks, waarvan drie korte instrumentals door de band zelf zijn geschreven. De rest van de langspeler zijn covers van onder meer The Beatles en The Supremes. Al deze covers worden langzamer uitgevoerd dan de originele versies. Kant A opent met de Beatles-cover Ticket To Ride (John Lennon-Paul McCartney), gevolgd door People Get Ready (Curtis Mayfield), de Zombies-hit She’s Not There (Rod Argent) en de Sonny & Cher-hit Bang Bang (Sonny Bono). Kant B opent met het twintig seconden durende Illusions Of My Childhood (Part 1), gevolgd door de Supremes-cover You Keep Me Hangin’ On (Brian Holland-Lamont Dozier-Eddie Holland), Illusions Of My Childhood (Part 2, 23 seconden), Take Me For A Little While (Trade Martin), Illusions Of My Childhood (Part 3, 23 seconden) en afsluiter de tweede Beatlescover, Eleanor Rigby (Lennon–McCartney). De totale speelduur is 42:41.

Het album Vanilla Fudge bereikte nummer zes op de Billboard-albumlijst, in 1967 was er in ons land nog geen albumlijst. You Keep Me Hangin’ On werd als single uitgebracht en deze scoorde goed in diverse internationale hitlijsten. Een jaar na het succes van de Supremes-versie bereikte de ingekorte (2:59, de albumversie duurt 7:20) versie van Vanilla Fudge de zesde plaats op de Billboard Hot 100 en in ons land was nummer dertien de hoogste notering in de Veronica Top 40. In 1977 nam Rod Stewart een vergelijkbare versie op van de song, op zijn album Footloose And Fancy Free. Dat Carmine Appice toen zijn vaste drummer was, zal dan ook wel geen toeval zijn.

Het album werd niet alleen op vinyl uitgebracht in augustus 1967, ook op 4-track en 8-track cassettes en muziekcassette. Het album werd in mono en in stereo uitgebracht, al moet je bij dat stereo niet teveel voorstellen; het grootste deel van de songs was en bleef in mono. In 1988 kwam de eerste cd-versie uit in Japan. Een jaar later ook in Europa. In 1998 werd in Japan een HD-CD versie uitgebracht.

Vanilla Fudge bestaat, na diverse bezettingen sinds de originele bandleden in 1970 uit elkaar gingen, sinds een aantal jaren weer in vrijwel de originele line-up: Mark Stein, Vince Martell en Carmine Appice met Pete Bremy op basgitaar en zang, ter vervanging van Tim Bogert, die inmiddels van zijn pensioen geniet. Voor oktober, december en januari staan alweer concerten gepland.