Woodstock, het meest legendarische festival uit de rockgeschiedenis, had bijna niet plaatsgevonden zonder de inspanningen van Max Yasgur. De drie dagen van vrede, liefde en muziek speelden zich af op het grondgebied van de boer die daarna vereeuwigd werd in onder meer Joni Mitchell’s Woodstock. Yasgur overleed precies veertig jaar geleden.

“Ik ben een boer, ik weet niet hoe ik twintig mensen moet toespreken, laat staan een menigte als deze,” sprak veehouder Max Yasgur op de derde dag van het monumentale festival, “maar jullie hebben iets bewezen tegenover de hele wereld.”

Zo’n 500.000 hippies maakten drie dagen lang historische optredens van onder anderen Jimi Hendrix, Santana, The Who en Janis Joplin mee. Yasgur vanaf het podium: “Het belangrijkste is dat jullie bewezen hebben dat een half miljoen kinderen – en ik noem jullie zo omdat ik kinderen heb die ouder zijn dan jullie – samen kunnen komen voor drie dagen plezier en muziek en voor niets anders dan plezier en muziek. God zegene jullie.”

Volgens organisator Michael Lang had het Woodstock nooit plaatsgevonden zonder Yasgur. Lang had moeite een geschikte locatie te vinden voor het festival en kwam toevallig langs Yasgurs terrein. De boer stelde zijn land ter beschikking, ook al werd hij vervolgens bedreigd. Zo werd er een bord geplaatst met de tekst: ‘Koop geen melk van Yasgur, hij houdt van hippies’.

Het festival was natuurlijk een groot succes, maar in 1971 gaf Yasgur toe dat hij het festival niet zou laten doorgaan als hij had geweten dat er een half miljoen mensen zouden komen. Hij verkocht zijn boerderij in hetzelfde jaar. In 1973 stierf de boer op 53-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Niet alleen Joni Mitchell maakte Yasgur onsterfelijk met de tekst van haar lied Woodstock (een grote hit voor zowel Crosby, Stills, Nash & Young als Matthews Southern Comfort). De hardrockband Mountain, een van de acts op het festival, zette het lied For Yasgur’s Farm op het album Climbing! (1970):

Bekijk hier onze lijst met de tien beste Woodstock-optredens.