Als meisje van zeventien sloeg Mathilde Santing een eerste platencontract af. Die eigengereidheid kenmerkt haar hele carrière. Mathilde wordt gedreven door een enorme hang naar muzikale kwaliteit, authenticiteit en onafhankelijkheid. Sinds haar televisiedebuut in 1981 bij Sonja Barend veroverde ze de harten van een miljoenenpubliek. Haar buitengewone stem en technische beheersing gaven haar zowel de onschuld van een meisje van zeventien, als het volume en de souplesse van een volwassen soulzangeres.

Gedurende haar carrière won Santing drie Edisons en een Gouden Harp, en had ze hits met ‘Beautiful People’ en ‘Wonderful Life’. Ook zong ze Nederlandstalige liedjes als ‘Appels op de Tafelsprei’ en ‘Inspiratie’ uit de musical Joe – muziek die veel Nederlanders diep raakt. Haar oeuvre levert Mathilde in 2007 een koninklijke onderscheiding op: ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

September 2019 volgt Santings indrukwekkende album ‘Troublemaker’, haar meest intens geladen, confessionele en ongezouten album tot nu toe. Haar eigen songs zijn zonder uitzondering creaties met een lyrische kwaliteit die in de Nederlandse popmuziek nagenoeg onbekend is, met uitstapjes naar de film-noir soundtracks van David Lynch en de bête noire van Nick Cave. Verder twee covers: ‘River Man’ van Nick Drake en ‘The Tracks of My Tears’ van Smokey Robinson.

‘Troublemaker’ werd geproduceerd door Attie Bauw, die voor Santing een aantal van Nederlands allerbeste popmuzikanten samenbracht: o.a. Martijn van Agt, Aram Kersbergen, Mats Voshol, Dennis Duchhart en Roel Spanjers.Het album ‘Troublemaker’ zal op 30 augustus 2019 verschijnen in de Benelux. Op 4 oktober zal het album tevens wereldwijd worden uitgebracht.