Januari 2015 begon sterk, toen tijdens oud en nieuw bekend werd gemaakt dat 2 giganten in de muziek, Paul McCartney en Kanye West samen een single hadden opgenomen, ‘Only One’. Het nummer is een eerbetoon aan Wests dochter, North, die hij samen met Kim Kardashian opvoedt. Ook maakte U2-frontman Bono bekend wellicht nooit meer te kunnen gitaarspelen, ten gevolge van een fietsongeluk in 2014. In september 2015 stond U2 zonder problemen in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Begin januari is in het Bravis ziekenhuis te Roosendaal Chris Bauer, de vader van volkszanger Frans Bauer overleden aan een hartstilstand. Chris Bauer was altijd bij de concerten van zijn zoon aanwezig en was door zijn bijdrage in de succesvolle tv-serie ‘De Bauers’ in 2003 zelf ook een bekende Nederlander.

Ricky Martin is na onder andere James Blunt, Axl Rose, David Bowie, Lady Gaga, Mick Hucknall en Jon Bon Jovi de zoveelste beroemdheid die volgens de media begin januari niet meer in leven zou zijn, de zanger zou om het leven zijn gekomen bij een zwaar auto-ongeluk. Niets blijkt minder waar, Martin heeft laten weten kerngezond te zijn, hij stuurde een bericht met de tekst “Hello from heaven”.

Wel overleed in een ziekenhuis in Los Angeles de Amerikaanse gospellegende Andraé Crouch. Crouch wordt door gospelliefhebbers ook wel de vader van de moderne gospelmuziek genoemd en werkte samen met veel grote sterren, zoals Madonna, Ringo Starr, Diana Ross, Michael Jackson, Joe Sample, David Paich, Phillip Bailey, Stevie Wonder, Julio Iglesias, Prefab Sprout, Elton John en Quincy Jones. Crouch is 72 jaar geworden.

De rockband The Black Crowes hield ermee op. Zakelijke onenigheid hebben de bandleden doen besluiten uit elkaar te gaan, meldde gitarist Rich Robinson in een persbericht. Bij de uitreiking van de European Festival Award, werd Down The Rabbit Hole verkozen tot beste nieuwe Europese festival. Ook concertorganisator MOJO viel in de prijzen voor de wijze waarop veiligheid naar een hoger niveau wordt getild in festivalland.

Het Malando Orkest ontving in januari een Edison voor hun gehele oeuvre. De Edison Stichting kende het orkest de prijs niet alleen toe voor hun oeuvre, maar ook voor hun buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.

Voor de 700ste Episode van Armin van Buuren’s podcast ‘A State of Trance’, die uitgezonden werd op 29 januari, gaf Armin de regie over aan zijn luisteraars. Fans konden zelf een geluidsopname met aankondiging maken en een track aanvragen.

Noel Gallagher heeft zijn Oasis periode in 2009 achter zich gelaten, maar in een in januari gehouden interview heeft hij door laten schemeren een reünie te overwegen. Maar als hij Oasis weer bij elkaar zou roepen, zou het alleen voor het geld zijn… een heleboel geld…

Go Back To The Zoo-fans schrokken zich eind januari rot, toen ze een bandje hoorden onder de naam St. Tropez. De muziek was anders, maar het geluid van Go Back To The Zoo klonk er wel heel duidelijk in door. De Britse DIY Magazine maakte melding van een lekker vuile debuut-EP van vier Amsterdamse garagepunkers genaamd St. Tropez. Wat het was, bleek pas enkele weken later…