In This Moment – Ritual

De Amerikaanse band In This Moment werd in 2005 opgericht. Met een flamboyante en ijzersterke frontvrouw, unieke stijl en excentrieke live performances ging het de band al snel voor de wind. Plaat na plaat verscheen en daarbij was de band niet bang om zich te ontwikkelen qua sound.  Anno 2017 releaset de band zijn zesde studioalbum: “Ritual“. Blijft de sound zich verder ontwikkelen, of speelt de band op safe?

De plaat opent bombastisch met “Salvation“. Het is een twee minuten lang durend intro, met didgeridoos, sirenes en alarmen. De chaos neemt toe gedurende de song vordert. Uiteindelijk wordt de brei afgekapt door iets wat op een radiostem lijkt. Na het intro gaat de plaat verder met “Oh Lord“. Het heerlijke ritme belooft al veel goeds. Als de krachtige stem van zangeres Maria Brink in het refrein openbreekt, weet je het zeker: deze ga je nog veel vaker luisteren. De track is sexy en rockt als een malle.

In This Moment blijft op “Ritual” pittig stabiel. Veel van de nieuwe nummers zullen niet in de geschiedenisboeken belanden, maar de plaat zakt op geen enkel moment echt in. Dat is met bijna vijftig minuten aan materiaal toch bewonderenswaardig te noemen. Vooral de tracks “Roots” en “Oh Lord” steken net wat meer uit dan bijvoorbeeld de afsluiter van de plaat. De band geeft al met al een heel volwassen indruk op het nieuwste schijfje. Ondanks dat het wiel niet opnieuw wordt uitgevonden, is het zeker de moeite waard om even een paar luisterbeurten te geven.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 21 juli 2017
Label: Atlantic/Roadrunner Records