Met de nieuwe single ‘Liefje Liefje’ zet De Dijk de toon voor ‘Groef’, een album vol klassiekers en minder bekende nummers, die helemaal anders klinken dan voorheen. Er is daarnaast ook nieuw werk op het album te horen. ‘Groef’ is vanaf vandaag al te bestellen en komt op vrijdag 24 maart a.s. uit.

De Dijk duikt -na zesendertig jaar- voor het eerst de theaters in. Het rode pluche lonkte al lang, maar hoe krijg je een band die alle rocktempels, feesttenten, popzalen en festivals heeft plat gespeeld ‘klein’? ‘Groef’ is hét antwoord van de band. Met nummers van toen en nu, waaronder twee nieuw geschreven, gearrangeerd voor theater, gooit De Dijk het op dit album over een andere boeg. “We gaan nu aan het publiek vragen om onze muziek opnieuw te beluisteren” zegt Huub van der Lubbe. “En er komen liedjes voorbij die we meer dan dertig jaar niet meer hebben gespeeld. Die een nieuwe kans krijgen.”

Dat ‘Liefje Liefje’ is gekozen tot single is niet zo gek. Hoewel het nummer (afkomstig van het album ‘Nooit meer Tarzan’ uit 1983) vijfendertig jaar geleden is geschreven, blijft de tekst prangend actueel. ‘“Het regent buiten en de kranten huilen/Driekwart van de wereld kreunt van de pijn, zong ik toen. Nou, dat geldt nog steeds,” aldus Van der Lubbe. ‘Ik vind dat we ons geen angst moeten laten aanpraten. Daarom heb ik toen dat lied geschreven. En daarom kan zo’n tekst ook nu nog.’

De twee nieuwe nummers op ‘Groef’ heten: ‘Prachtnacht’ en ‘Geloofde Lente’. Een tipje van de sluier van andere nummers waar De Dijk op ‘Groef’ flink aan heeft gesleuteld: ‘Niemand in de stad’, ‘Ik kan het niet alleen’, het evenzo thematisch tijdloze ‘Melkboer met de blues’ en nog zo’n ‘vergeten’ nummer ‘De zon gaat op voor niks’, nu in chansonuitvoering.