Lowlands 2017: Dit moet je zien

Lowlands komt er weer aan. In 2015 en 2016 verkocht het festival niet uit, maar dit jaar zijn alle tickets weer over de toonbank gegaan. Menig festivalbezoeker komt naar Lowlands om met vrienden te chillen en tot diep in de nacht biertjes te drinken, maar natuurlijk vooral om bands te checken. Welke optredens je nou ècht moet zien? Wij van Smash Press geven je een overzicht van de acts die je niet mag missen op Lowlands 2017.

1. Architects
We are beggars, we are so fucking weak!” De ijzersterke screams waarmee frontman Sam Carter de set opent, zijn enkel een voorproefje van de keiharde shows waar metalcoreband Architects om bekendstaat. Vlijmscherpe riffs, snelle drums en behendige baslijnen zullen je oren vullen. Een moshpit is gegarandeerd bij Architects en er zal ook geen tekort aan crowdsurfers zijn. Eén van de weinige momenten op Lowlands waarop je kan beuken, dus daar moet je bij zijn.

2. At the Drive-In
Haal een biertje aan de bar en geniet van de nostalgie tijdens het optreden van de Texaanse rockband At the Drive-In. Natuurlijk kunnen we de welbekende klassiekers als “Arcarsenal” en “One Armed Scissor” verwachten, maar ook nieuwer materiaal van de goed ontvangen plaat “in•ter a•li•a“. Voor ieder wat wils, dus.

3. Iggy Pop
Iggy Pop is geen vreemdeling op Lowlands: hij was te zien op de allereerste editie van het festival, kwam terug in 2006 en is ook dit jaar weer uitgenodigd. Het is niet voor niets dat het festival ‘the Godfather of Punk‘ graag boekt. Voor zijn laatste album “Post Pop Depression” en zijn vorige tour in Europa werkte hij nog samen met Dean Fertita van Queens Of The Stone Age en drummer Matt Helders van Arctic Monkeys. Ondanks dat hij die nu niet bij zich heeft, gaat hem het optreden met zijn liveband ook goed af. Zelfs met zijn zeventigjarige leeftijd staat Iggy Pop namelijk bekend wild en roekeloos te zijn op het podium, zonder dat zijn show hier minder strak van wordt.

4. PVRIS
Rock met invloeden uit de electropop? PVRIS tot uw dienst! De bijzondere, kristalheldere stem van frontvrouw Lynn Gunn komt prachtig tot zijn recht in een livesetting. Op 4 augustus brengt de band een nieuw album uit: “All We Know of Heaven, All We Need of Hell“. Naast hitjes van debuutalbum “White Noise” kunnen we dus ook gaan genieten van gloednieuw materiaal.

5. Frank Carter & the Rattlesnakes
Vorig jaar cancelde de band zijn set op Lowlands wegens rugproblemen van Frank Carter, maar dit jaar mag Frank Carter & the Rattlesnakes dan eindelijk het publiek in Biddinghuizen omverblazen. Carter staat erom bekend elke show los te gaan alsof het zijn laatste is. Daarnaast is het samenspel tussen hem en The Rattlesnakes fantastisch. Een band met zó een solide live-reputatie mag je eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan.

6. The Pretty Reckless
Haal je zwarte oogschaduw en leren jas uit de kast, want ook The Pretty Reckless komt zijn kunstjes vertonen op Lowlands 2017. The Pretty Reckless maakt grungy hardrock met bluesinvloeden, wat op een heel organische manier bij elkaar past. De rauwe stem van frontvrouw Taylor Momsen begeleidt deze muziek en zal je nekharen overeind doen staan.

7. Nothing But Thieves
In 2015 stond Nothing But Thieves nog in de overvolle Charlie-tent op Lowlands. De laatste twee jaar is de band steeds populairder geworden, dus dit jaar zal hij vast en zeker nog meer publiek trekken. Nothing But Thieves mag dan wel een relatief jonge band zijn, maar de bombastische indierock die de mannen maken is ontzettend volwassen. Upbeat nummers brengen menig publiek moeiteloos in beweging terwijl ingetogen tracks de tent juist doodstil krijgen.

8. Billy Talent
Punkrock met een flinke dosis arenawaardige refreinen: dat is de formule van Billy Talent. Met bijna 25 jaar ervaring weet de band zijn trouwe fans met gemak om zijn vingers te winden. Dit resulteert meestal in geweldige crowds. Tel daar sterke vocalen, bedreven gitaarriffs en snelle drums bij op en je hebt een optreden waar iedere fan van luide bands van kan genieten.

Eervolle vermeldingen
Op Lowlands staan genoeg bands die harde muziek maken, maar ook het ontdekken van artiesten die andere genres spelen is leuk op festivals als dit. Zo mixt Culture Abuse genres als punk, powerpop en garagerock op een creatieve manier en weet hij dit ook live buitengewoon goed over te brengen. Car Seat Headrest groeide dit jaar sterk en staat met zijn slimme indierock op het punt om door te breken. Dit doorbreken is electropop zangeres Halsey al gelukt, dus veel meezingend publiek is tijdens haar set gegarandeerd. Zin in een chille show met een flinke dosis humor? Ga dan naar de Canadese songwriter Mac Demarco. En als je rap kan waarderen, is het zeker de moeite waard een kijkje te nemen bij grime fenomeen Skepta en experimenteel hiphoptrio Death Grips.

Welke bands ga jij zeker niet missen op Lowlands 2017? Deel het met ons via Facebook en Twitter. Kom hieronder alvast in de stemming met de officiële Spotify-afspeellijst van Lowlands.