Winnaars Edison Jazz/world bekend

Winnaars Edison Jazz/world bekend

De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland. De Pop en Klassiek-awards zijn bij het grote publiek misschien beter bekend, maar de Jazz/World Edisons kent dit jaar een aantal interessante winnaars.

De Nederlandse jazzgitarist Reinier Baas is winnaar in de categorie Jazz Nationaal. Reinier maakte een jazz-opera onder de naam Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix. De jury kwam superlatieven tekort om Reiniers ‘meesterwerk’ te omschrijven: ‘een zeer geslaagde verbinding tussen jazz en klassiek’ en Reinier is een ‘muzikaal grootmeester’.

Deze jazz-opera is het eindresultaat van een compositieopdracht die Reinier kreeg van het North Sea Jazz Festival en wordt uitgevoerd door acht Nederlandse topmuzikanten waaronder saxofonist Ben van Gelder, drummer Martijn Vink en sopraan Nora Fischer. De ‘betoverende illustraties’ van tekenaar Typex maken tenslotte Princess Discombobulatrix tot een ‘zeer boeiend audio/visueel muzikaal avontuur’.

Reinier Baas live in Vrije Geluiden:

Peter Erskine trio
Het trio van drummer Peter Erskine (samen met pianist John Taylor en bassist Palle Danielsson) winnen de Edison in de categorie Het Document. Dit voor hun verzamelaar met de vier albums die ze tussen 1992 en 1997 maakten. ‘Bijzonder aan de inbreng van drummer Erskine is de dynamiek die in de muziek van het trio te horen is, en de meer wisselende verdeling van de rollen die elk van de musici toebedeeld kregen’. Daarnaast geeft dit overzicht een mooi tijdsbeeld van de toonaangevende jazztrio’s op het prominente Duitse kwaliteitslabel ECM, ook bekend van bekende muzikanten als Keith Jarrett, Jan Garbarek en Kenny Wheeler.

 


Bill Frisell

Gitarist Bill Frisell is al sinds de jaren tachtig een bekende naam en hij mag zich winnaar noemen van de Jazz Internationaal-award met zijn nieuwe album When You Wish Upon A Star. Op dit album brengt hij bewerkingen van filmmuziek. Volgens de jury worden ‘beroemde film- en tv-muziek prachtig samengebracht en ontleed in een raamwerk van virtuoze huiskamer jazz’.

David Linx
De in Brussel geboren zanger David Linx krijgt de Edison voor Jazz Vocaal voor zijn samenwerking met het Brussels Jazz Orchestra. Brel is een ‘monumentale ode’ aan Jacques Brel. Het werk van Brel blijkt ook heel goed in een jazzsetting te passen en ‘er blijkt heel goed, uitvoerig en interessant geïmproviseerd te kunnen worden op die wereldberoemde Brel-chansons’.

Dhafer Youssef
Ud-speler en zanger Dhafer Youssef wint met zijn album Diwan Of Beauty And Odd in de categorie World. Hij is ‘een grootmeester op de ud’. Ook zijn keuze voor gastmuzikanten, in het bijzonder pianist Aaron Parks, valt in de smaak. ‘De melange piano/ud draagt bij aan de bijzonder combinatie van virtuositeit en innerlijke rust’ en ‘de composities en improvisaties zijn zonder uitzondering sterk’. Youssef is daarmee ‘een van de belangrijkste ambassadeurs van de hedendaagse muziek die zich gelukkig nikst aantrekt van etiketten en krampachtige genre-aanduidingen’.

Solange
Solange ontkomt er niet aan altijd ‘de zus van Beyoncé’ genoemd te worden, maar gelukkig verwerft ze met A Seat At The Table een ‘prominente eigen plek’ en daarvoor krijgt ze de Edison Soul & Beyond. 
Dit is een ‘samenhangend en oprecht soul-album’, waarvan ‘de muziek subliem is, en de teksten sterk’. Dat Solange regelmatig ‘de grenzen van het genre opzoekt’ wordt ook als een grote kwaliteit gezien.

Naar de uitreiking?
De Edisons worden vrijdag 30 juni uitgereikt in Luxor in Rotterdam tijdens Edison Jazz/World 2017, dat onderdeel is van het festival North Sea Round Town. Die dag zullen er onder andere optredens zijn van David Linx, maar ook hoofdgast en oeuvreprijswinnaar Joshua Redman en rasrotterdammer en winnaar van de oeuvreprijs Nationaal, Lee Towers. Zij worden begeleid door het New Rotterdam Jazz Orchestra.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen