Vikingmetalheld Amon Amarth sluit FortaRock 2019 letterlijk af met bliksem en donder

Het zweet van de moshpit van gisteren, de kater voor sommigen en de verbrande neusjes en schouders is allemaal aanwezig op zondag 2 juni 2019. Dit is namelijk de tweede en tevens laatste dag van FortaRock. Vandaag staan onder andere Car Bomb, Gloryhammer, Hammerfall en Amon Amarth op de poster en kunnen we doorgaan waar we gisteren zijn gestopt. De review en foto’s van de zaterdag, met onder andere Cult of Luna, Children of Bodom, Behemoth en Myrkur vind je hier.

Op zondag zou Allegaeon de band zijn die de Tent Stage mocht openen. Echter werd op dinsdag 28 mei bekendgemaakt dat deze band de set op FortaRock had geannuleerd en mochten de mannen van Car Bomb deze plek invullen. Alleen was de tent best leeg en maakte Car Bomb een korte, valse start. Tijdens de eerste track zit het al niet mee. De microfoon van zanger Michael Dafferner staat te zacht afgesteld, even later werkt de gitaar van Greg Kubacki niet mee en probeert Dafferner met wat grapjes het publiek tussendoor te vermaken. Meteen wordt duidelijk dat hij nog niet klaar is om als comedian te werk te gaan. Na een paar pogingen komt er wat gelach en ontvangt hij dit met een paar buigingen. Zodra alles weer gereed is, gaat Car Bomb verder met waar hij goed in is: lekker focussen op het spelen van muziek. De show eromheen is wat tam, maar wie weet komt er hier in de toekomst verandering in.

Terwijl Car Bomb druk bezig is, staat er een sexy trio in de kleinste tent van het festival: Hanks Garage. Rhinorino, een sexy stoner rock-‘n-roll trio, zoals zij zichzelf omschrijven, weet hier zonder moeite het volledige publiek in te pakken. “We hebben nog nooit zo vroeg op een zondag gespeeld.”, zegt frontman Pim. “én we hebben nog nooit voor zoveel mensen gespeeld!”, vult hij aan. De zanger, die qua looks wat weg heeft van Foo Fighters‘ frontman Dave Grohl, begrijpt dat spelen op een festival als FortaRock een enorme kans is en windt het publiek zonder moeite om de vingers. Hij geniet hier duidelijk van. Juicht het publiek om iets wat hij zegt? Dan komt er nog iets! Deze Nederlanders moeten we zeker in de gaten houden. Last but not least: enorm veel respect voor drummer Susie Q, die met een flink zwangere buik haar drumstel liquideert in een tent waar het makkelijk richting de 45℃ zweet.

Twijfelde je tussen een weekendje Disneyland Parijs en FortaRock? Als je voor het Nijmeegse festival hebt gekozen, heb je twee vliegen in een klap geslagen met Gloryhammer. Deze band is erg creatief met de outfits en het lijkt alsof je naar een Disney-parade aan het kijken bent. Niet alleen qua uiterlijk, ook muzikaal gezien neigt het naar de sprookjes. Deze metaltracks, voorzien van wat magie, weten toch iedere persoon aan te spreken. Wat ook niet heel gek is. Frontman Angus McFife XIII, Crown Prince of Fife – ja, ze hebben allemaal zulke namen – is een geboren entertainer. Je kunt zoeken naar een saai moment, maar die ga je niet vinden. Ook een onzuivere noot zul je niet vinden. Gloryhammer hamert (pun intended) al 27 jaar aan de weg, dus ervaring is er simpelweg in overvloed.

De Poolse Decapitated bestaat al sinds 1996 en de heren waren toentertijd nog broekies van gemiddeld 14 jaar oud. Ondertussen zijn zij heel wat ervaring rijker. Deze brute machine, waarvan de noodstopknop verwijderd is, staat zelfverzekerd te verdelgen op het podium, maar niet zonder vriendelijke glimlach. Decapitated, wat trouwens ‘onthoofden’ betekent, staat natuurlijk bekend om de harde, beukende muziek, maar ook frontman Rafał Piotrowski zul je zeker herkennen. Zijn anderhalve meter lange dreadlocks gebruikt hij als entertainmenttool. Er wordt heftig gedanst met de haren, ze worden naar achteren gepleurd zoals niemand dat kan. Dit is niet zomaar headbangen. Dit is headbangen op Olympisch niveau. 

Het moment om alweer rustig aan te denken aan FortaRock 2020 begint zich langzaamaan aan te bieden, want de laatste bands staan nu op de planken. Zo vinden we de Zweedse powermetalformatie van Hammerfall als een-na-laatste band op de Main Stage. Maar Hammerfall laat je zeker niet nu alvast een stapje langzamer doen. De gladgepolijste zuivere stembanden van frontman Joacim Cans schieten als een speer door je heen. Met volle overgave speelt Hammerfall zijn goed ingestudeerde set. Op de juiste momenten staan de gitaristen bij elkaar om samen te headbangen, de gitaren en vuisten gaan exact tegelijk de lucht in, het publiek anticipeert hier heel mooi op en zo lijkt het alsof het hele publiek een is met de band. Na deze set is de Main Stage helemaal klaargewalst voor de vikingmetalhelden van Amon Amarth.

Het laatste anderhalf uur van de avond gaan in. De onwijs zelfverzekerde jongens van Amon Amarth zijn klaar om de Nederlandse metalheads te laten zien waarom zij de vikingmetalkoningen zijn. Overdondert met vuur begint de set en zo blijft het zowat tot het eind doorgaan. De zon is weg, dus zo nu en dan wat warmte van de pyrotechnicus wordt erg gewaardeerd. De zelfverzekerdheid, die van de tevreden koppen afstraalt, is trouwens volledig verdient. Wat staat Johan Hegg, frontman en vriendelijk ogende reuzenviking, heerlijk bruut te brullen, terwijl zijn mannen hem naadloos ondersteunen! De fans kunnen de tracks woord voor woord meeroepen, waaronder fanfavorieten “Deceiver of the Gods”, “Raven’s Flight” en natuurlijk “Guardians of Asgaard”.

Tijdens de laatste minuten is het even behoorlijk balen; al dan niet simpelweg kut. De bliksem en onweer komt steeds dichterbij en binnen no time stort de hemel open en besluit FortaRock dat het veiliger is om de set van Amon Amarth af te kappen en iedereen naar huis te sturen. Veel FortaRockbezoekers hebben hier begrip voor en geven de organisatie een pluim, waar wij ons helemaal bij aansluiten. Veiligheid voorop, ook als je een viking bent!

Al met al is er veel commotie geweest rondom FortaRock in verband met de tegenvallende line-up en kaartverkoop. Maar laten we eerlijk zijn: als bezoeker maakt dit toch helemaal niks uit? Als je op het festival bent en geniet van de bands, een leuke tijd hebt met je vrienden, lekker van je drankjes en snelle hap geniet, is het toch helemaal super? Om daar maar voor jullie op te antwoorden: Ja, dat is het. En dat is exact wat je tijdens FortaRock 2019 kon doen.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: