De Amerikaanse bassist Clifford Lee Burton werd geboren op 10 februari 1962 en voegde zich twintig jaar later bij een toen nog onbekende band: Metallica.

Toen Burton in 1982 als bassist van de band Trauma optrad in Los Angeles werd hij opgemerkt door James Hetfield en Lars Ulrich, die hem graag in Metallica wilden hebben.  Toen hij in eerste instantie het aanbod afsloeg omdat hij niet wilde verhuizen, besloot de band zich in een stadje bij San Francisco te vestigen, zodat Burton in zijn vertrouwde omgeving kon blijven.

Het gaf duidelijk aan hoe graag Hetfield en Ulrich hem in de band wilden hebben, en die wens bleek niet onterecht. Nog geen jaar later zou hij op het debuutalbum Kill ‘Em All met het solostuk (Anesthesia) Pulling Teeth bewijzen wat hij allemaal in zijn mars had. Zijn melodische maar strakke stijl (waarbij hij regelmatig zijn basgitaar als solo-instrument hanteerde) bleef vervolgens een duidelijke stempel drukken op het Metallica-geluid, zoals te horen is op de albums Ride The Lightning en het overbekende Master Of Puppets.

Op 27 september 1986 sloeg het noodlot toe. Na een optreden in Stockholm raakte de tourbus van Metallica in een slip en sloeg om. Burton werd door een raam geslingerd en kwam onder het voertuig terecht. Hij overleed ter plekke, op 24-jarige leeftijd.