Het is broer Ray die bij The Kinks doorgaans de meeste aandacht krijgt, maar Dave Davies heeft door de jaren heen natuurlijk ook een belangrijke rol gespeeld in de band. Hij schreef en zong verschillende beroemde Kinks-songs en was verantwoordelijk voor het kenmerkende en invloedrijke gitaargeluid van You Really Got Me. Davies nam met een scheermes zijn versterker onder handen en creëerde dat voor die tijd ongekend ruige geluid.

Op slechts 14-jarige leeftijd was Davies met broer Ray oprichter van The Ravens, de band die later The Kinks werd.  You Really Got Me, met een van de bekendste gitaarriffs uit de rockhistorie, betekende de doorbraak van de zeer Britse rockformatie. Vaak werd beweerd dat Jimmy Page gitaar speelde op die single, maar dat heeft Page zelf vaak ontkend.

Op het meesterwerk Something Else By The Kinks (1967) werd Dave Davies’ rol als songwriter groter. Daarop staat ook zijn solohit Death Of A Clown, een magistraal lied en Davies’ debuutsingle. Verder schreef hij prachtige Kinks-songs als Love Me Till The Sun Shines, Funny Face, Strangers en You Don’t Know My Name. Op de latere geniale Kinks-lp’s The Kinks Are The Village Green Preservation Society (1968) en Arthur (Or The Decline And Fall Of The British Empire) (1969) overschaduwde Ray Davies zijn broer door alle songs te schrijven.

Een volledige solo-lp leek een logisch vervolg na het succes van Death Of A Clown, maar Davies’ volgende solosingles – waaronder Susannah’s Still Alive (1968), eveneens een artistieke voltreffer – deden het minder goed dan de voorganger.

Het eerste soloalbum van Dave Davies (het weinig opgemerkte AFL1-3603) verscheen pas in 1980, en er volgden meer. Ondertussen bleef hij actief als lid van The Kinks, ook al lagen hij en zijn broer jarenlang met elkaar overhoop. In 2004 kreeg Davies een beroerte, maar hij kwam er bovenop. Zijn meest recente solowerk, Fractured Mindz, kwam drie jaar later uit.

Een reünie van The Kinks werd de afgelopen jaren vaak besproken, maar of deze daadwerkelijk zal plaatsvinden? Het lijkt niet heel waarschijnlijk. De rivaliteit tussen Ray en Dave Davies blijft gigantisch, zo bleek uit recente interviews.

Ray Davies mag dan de meeste eer krijgen als het genie achter The Kinks, op de 66e verjaardag van zijn broer is het goed om (nog eens) te beseffen dat de bijdragen van Dave Davies aan de legendarische band zeker niet onderschat mogen worden.