Hij had misschien wel het meest indrukwekkende CV van alle beroemde muzikanten uit de progrockscene: John Wetton (tweede van links op de Asia-foto hierboven). De zanger/bassist overleed vandaag op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, maar zal nooit vergeten worden door fans van King Crimson, Asia, U.K., Roxy Music, Uriah Heep, Family, Wishbone Ash en alle andere geweldige bands en projecten waar hij bij betrokken was. We eren de iconische progmuzikant met een top tien van songs uit zijn hele carrière.

10. King Crimson – The Night Watch

Tussen de twee magistrale albums Larks’ Tongues In Aspic (1973) en Red (1974) bracht King Crimson het eveneens uitstekende Starless And Bible Black uit. Een overrompelend stuk op deze lp is The Night Watch, waarin enkele van Robert Fripps meest indrukwekkende gitaarpartijen te horen zijn, maar met zijn warme stem drukt ook John Wetton natuurlijk zijn stempel op het nummer.

9. Asia – Only Time Will Tell

Vooral in Amerika was het debuut van ‘supergroep’ Asia (bestaande uit proghelden John Wetton, Steve Howe, Carl Palmer en Geoff Downes) uiterst succesvol. Twee singles stonden daar hoog in de hitlijsten: Heat Of The Moment en Only Time Will Tell. Die tweede deed in Nederland echter niets, ondanks de aanstekelijke melodie. Na het tweede album Alpha (1983) was het ook in andere landen afgelopen met het grote commerciële succes van Asia, ondanks de hoge kwaliteit van sommige latere platen.

8. Asia – Midnight Sun

Het succes van het debuutalbum (nummer 1 in Amerika) zou Asia nooit meer evenaren, maar de opvolger Alpha (1983) deed het nog heel behoorlijk. Het bloedmooie Midnight Sun laat wellicht meer dan de andere tracks op de plaat de progwortels van de vier verschillende leden horen. Naast Wetton schittert ook gitarist Steve Howe, die een van zijn fraaiste gitaarsolo’s ooit speelt. Na Alpha vertrok hij, om vervangen te worden door Mandy Meyers.

7. U.K. – In The Dead Of Night

Nadat een poging van ex-King Crimson-muzikanten John Wetton en Bill Bruford om een nieuwe band met Rick Wakeman te vormen mislukte, maakte het duo plannen voor een nieuwe ‘supergroep’. Met toetsenist/violist Eddie Jobson (die Wetton nog kende uit zijn tijd bij Roxy Music) en gitaarwonder Allan Holdsworth kwam U.K. in 1978 met een fantastische debuut-lp. Het spannende In The Dead Of Night is de openingstrack van de plaat en wellicht ook het hoogtepunt.

6. Uriah Heep – Return To Fantasy

Hoewel de vier Uriah Heep-platen uit 1971 en 1972 nooit meer overtroffen werden, stamt een van de meest geliefde songs van de hardrockband uit 1975. Het dynamische Return To Fantasy is direct ook het hoogtepunt van het gelijknamige achtste album, dat verder niet echt essentieel is. Voor deze lp kwam bassist John Wetton de band versterken en zijn basspel is dus ook te horen op deze single. Hij bleef niet lang bij Uriah Heep: na High And Mighty (1976) – tevens de laatste lp met de originele zanger David Byron – richtte de muzikant de ‘supergroep’ UK op.

5. King Crimson – Red

De King Crimson-lp Red (1974) is zo’n plaat die je keihard moet draaien om er het maximale luisterplezier uit te kunnen halen. De titeltrack is een loodzwaar en uitdagend instrumentaal stuk met het totaal unieke gitaarwerk van Robert Fripp op de voorgrond. Geen zang van John Wetton in deze track dus, maar natuurlijk is er nog altijd zijn fabuleuze basspel. Na deze lp hield King Crimson het (tijdelijk) voor gezien.

4. King Crimson – Larks’ Tongues In Aspic (Pt. I & II)

Natuurlijk zijn Part One en Part Two van het King Crimson-meesterwerk Larks’ Tongues In Aspic (1973) twee verschillende stukken, maar wij voegen ze voor het gemak even samen (simpelweg omdat wij niet kunnen kiezen tussen de twee). De experimentele instrumentale composities zijn niet voor iedereen weggelegd, maar bewijzen wel nogmaals hoe goed de muzikanten in de band zijn. In 1984 stond een Part III op het album Three Of A Perfect Pair, gevolgd door een Part IV op The ConstruKction Of Light (2000), maar daar was John Wetton niet meer bij betrokken.

3. Asia – Heat Of The Moment

Het eerste Asia-album was een monstersucces en zelfs de bestverkopende plaat van 1982 in Amerika. De eerste single Heat Of The Moment, geschreven door Wetton en toetsenist Geoff Downes, werd een grote hit in de VS en een ware AOR-klassieker. Het nummer kwam zelfs voorbij in een memorabele aflevering van de populaire komische animatieserie South Park, gezongen door het personage Eric Cartman. Vreemd genoeg haalde het toch heel erg catchy Heat Of The Moment de Britse en Nederlandse hitlijsten maar nauwelijks.

2. U.K. – Rendezvous 6:02

Het veelgeprezen debuut van U.K. werd in 1979 gevolgd door een tweede en laatste album: Danger Money. Inmiddels was de line-up aangepast: drummer Bill Bruford en gitarist Allan Holdsworth waren vertrokken en inmiddels was U.K. een trio geworden (met naast Wetton en Eddie Jobson de beroemde drummer Terry Bozzio). Op Danger Money is ook het beroemde Rendezvous 6:02 te vinden. Het schitterende, sfeervolle nummer leverde de band zelfs een hitje op in Nederland.

1. King Crimson – Starless

Het laatste King Crimson-album voor de breuk in 1974 (de band zou later weer bijeen komen, zonder Wetton) sluit af met een allesovertreffende brok genialiteit. Zoals de titel al doet vermoeden, was Starless oorspronkelijk bedoeld voor het voorgaande album Starless And Bible Black, maar uiteindelijk belandde de song op Red (1974). Na een onheilspellend gedeelte met rustige coupletten, slaat de sfeer om in het tweede gedeelte, met een climax van keiharde fusion. Beter kan progrock niet worden.