The Rasmus brengt avond vol passie in Melkweg

Het is 1816 dagen geleden dat The Rasmus voor het laatst in Nederland was: op een paar dagen na vijf jaar dus. De Finse rockers touren met hun nieuwe album, “Dark Matters”. De laatste show van de tour wordt gespeeld in Melkweg te Amsterdam op dinsdag 21 november 2017. The Weyers en Klogr verzorgen het voorprogramma.

The Weyers, bestaande uit de broertjes Luke & Adi Weyermann, verzorgt het eerste muzikale genot van de avond. Onder vrolijke circus-achtige muziek komt het duo op. De toon is gezet: het wordt een gezellig en leuk optreden om naar te kijken. De band speelt voor een half gevulde zaal, maar de guys hebben genoeg aan het aanwezige publiek en elkaar om een feestje te bouwen. Dit wordt vooral duidelijk bij de laatste track: het grappige en absurd catchy “Beep Beep Beep“, wordt zelfs nog gezongen tijdens het afbouwen. Good job, The Weyers.

Klogr lijkt een verrassing voor het aanwezige publiek. Onder heftige instrumentale begeleiding komt de band op. Het neigt naar heftige metal en het publiek reageert dan ook volkomen verbaasd zodra frontman Rusty zijn strot opentrekt. Een ietwat lievige zang haalt meteen het heavy idee weg. Af en toe een scream, maar het is duidelijk dat het publiek hier toch echt voor The Rasmus komt. Een leuke set, maar qua enthousiasme van het publiek hadden deze heren beter als eerste kunnen spelen.

Een paar minuten te laat dimmen de lichten voor The Rasmus. Voor de echte fans een spannend moment, want het heeft vijf jaar geduurd tot we de band weer mochten ontvangen. Met het uit 2001 komende “F-F-F-Falling” zet de band meteen de goede sfeer: het wordt een feestje. Tijdens de eerste paar songs schommelt de stem van zanger Lauri Ylönen erg heen en weer. Het ene moment raakt hij alle noten, het andere moment zit hij er net even naast. Het is niet vals. Sterker nog, het rauwe stemgeluid dat Ylönen te bieden heeft en waar hij bekend om staat, is erg lekker en past ook goed bij de stevigere songs. Maar het is geen geheim dat hij uitgeput is door het touren.

Tijdens deze tour teert The Rasmus voor het grootste gedeelte toch op de grote hits, zoals “In the Shadows“, “First Day of My Life“, “Guilty” en “No Fear“. Verbazingwekkend genoeg worden ook de nieuwe songs goed ontvangen, zoals “Empire“, “Wonderman” en “Silver Night“. De voorste rijen met diehard fans weten ieder woord terug te zingen naar de band. Het meest opvallend wordt “Funeral Song” gespeeld. Met eerder opgenomen strijkers wordt dit nummer met het hele publiek gezongen. Bassist Eero Heinonen vindt dit de perfecte track om het wat intiemer te spelen en gaat op het podium zitten, dicht bij fans in de buurt. Gitarist Pauli Rantasalmi en drummer Aki Hakala zijn beide niet op de planken te vinden tijdens dit nummer.

Op het podium stralen de jongens plezier, energie en passie uit. Dé formule die je nodig hebt voor een geslaagde avond. Na het einde van de show loopt dan ook iedereen zeer tevreden The Max uit.