The Powerfest 2017 in Melkweg

Het is donderdag 1 juni, een snikhete dag aan het begin van een nieuwe maand. Je zou denken dat als er mensen in Amsterdam zijn, ze te vinden zijn in het Vondelpark in de schaduw of bakkend in de zon. Niets is minder waar: er staat namelijk om 18:00 uur een gigantische rij bij Melkweg. Daar speelt zich namelijk The Powerfest af, een programma met zes bands: ROAM, ISSUES, Crown the Empire, Pierce the Veil, State Champs en Sleeping With Sirens.

De band die de vroege avond mag aftrappen is ROAM. De fans stromen stukje bij beetje binnen, maar worden vooral naar The Max getrokken. ROAM begint echter in de Oude Zaal en heeft hierdoor een nog wat lege zaal wanneer de eerste noten klinken. Dit breekt echter niets af aan de energie van de band: hij speelt alsof de zaal tot het plafond gevuld is. Het kleine publiek dat er staat springt en zingt mee vanaf de eerste seconden.

De tweede band van de avond is ISSUES. De band opent The Max tijdens The Powerfest. Inmiddels is de zaal en het balkon redelijk gevuld en is het algehele publiek klaar voor de heren. De mannen komen op en beginnen vrijwel direct met spelen. ISSUES brengt de sfeer er gelijk goed in: hij betrekt het publiek en de band bevalt ook duidelijk goed bij het publiek. De moshpits worden ingezet op commando van clean vocalist Tyler Carter. De zang van beide zangers klonk prima.

Nadat ISSUES zijn optreden had afgesloten is het tijd voor Crown the Empire om het podium in de Oude Zaal te betreden. Er hangt een andere sfeer: moshpits worden uit zichzelf gestart en de muziek klinkt harder en zwaarder, met een hard afgestelde bass. Het publiek lijkt hier goed op te reageren: de zaal staat namelijk tot achterin vol. En daar mag Crown the Empire bijna een uur op passen, met een trots gevoel. De vreemde bewegingen van vocalist Leo passen perfect bij de muziek. Het is duidelijk dat de frontman vandaag de hele band draagt.

De laatste band die deze avond in de Oude Zaal speelt is State Champs. Direct is het duidelijk dat de mensen die bij State Champs staan écht voor deze band komen: de zaal is erg leeg wanneer de mannen beginnen met spelen. Veel mensen staan te wachten in The Max op Sleeping With Sirens. Dit remt de band echter niet af in zijn kracht op het podium. De energie van State Champs wordt direct overgenomen door het publiek. Zanger Derek DiScanio klinkt zeer goed, vertrouwt en heeft een heerlijk vunzig rauw randje op zijn vocalen. Het is duidelijk dat al deze bandleden enorm getalenteerd zijn en zat zelfvertrouwen hebben om zonder problemen op een waardige manier de Oude Zaal af te sluiten voor vandaag tijdens The Powerfest.

Al met al leek iedereen, jong en oud, van The Powerfest in Melkweg te hebben genoten. Zoals de bands gedurende de avond ook al aangaven is The Powerfest zeker weer voor herhaling vatbaar. Op naar 2018!