Het nummer ‘The Girl from Ipanema’ uit 1964 heeft sinds de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio ongekend succes op Spotify. De Braziliaanse klassieker is namelijk 1200% meer gestreamd sinds afgelopen vrijdag en wordt dagelijks meer dan 40.000 keer op Spotify afgespeeld. Dit in tegenstelling tot 3.000 streams per dag voordat de Olympische Spelen werden afgetrapt.

Het lied werd tijdens de openingsceremonie ingezet toen supermodel Gisele Bündchen op de 128 meter lange catwalk verscheen. ‘The Girl from Ipanema’ werd in 1964 geschreven door Antonio Carlos Jobim en won al eerder een Grammy. Het wordt internationaal gezien als een van de meest kenmerkende Braziliaanse nummers.

De eerste commerciële opname van dit nummer was in 1962, door Pery Ribeiro. De bekendste versie, die door Astrud Gilberto is uitgevoerd samen met João Gilberto en jazzsaxofonist Stan Getz, van de elpee Getz/Gilberto uit 1962, werd een wereldwijde hit. Deze opname is vaak gebruikt in verschillende films en wordt ook nog regelmatig gebruikt als ‘elevator music’ (muzak).

De song werd door bijzonder veel internationale artiesten opgenomen, in diverse talen; de Engelstalige versie, tekst geschreven door Norman Gimbel, onder anderen door Frank Sinatra. The Girl from Ipanema zou volgens de website van Helô Pinheiro het op een na meest opgenomen populaire lied in de geschiedenis zijn, na Yesterday van The Beatles.

In 2005 werd The Girl from Ipanema door de Library of Congress uitgeroepen tot een van de 50 grootste muziekwerken van de mensheid. (Bron: Wikipedia)