THE FEVER 333 maakt verwachtingen niet waar op “Made An America”

De dag dat letlive. uit elkaar ging maakte een hoop fans verdrietig, maar gelukkig voor hen werd al snel bekend dat frontman Jason Butler een nieuw project op zou starten. Dit komt in de vorm van de band THE FEVER 333. Ook Aric Imprompta van Night Verses en Stephen Harrison van The Chariot maken deel uit van het project. Deze samenwerking zorgt voor hoge verwachtingen, die de band waar mag maken op zijn nieuwe EP “Made An America“.

De eerste track, “Made An America“, zal menig fan van letlive. tevreden stellen. De politiek beladen lyrics, de ruige stem van Jason Butler die absurd sterke screams produceert en het slimme gitaarspel doen namelijk ontzettend denken aan het materiaal van deze band. Dat de band zich hier niet aan vasthoudt, wordt duidelijk op single “We’re Coming In“. In het refrein herhaalt Butler schreeuwend “we’re coming in, motherfucker!”. Helaas kan dit niet goedmaken dat de gitaren leeg klinken en je maar weinig passie hoort in de drums.

Deze EP is niet slecht en kent hoogtepunten, maar er is niet te ontkennen dat er iets mist. Zo zijn de hiphopinvloeden in de coupletten in “(The First Stone) Changes” meesterlijk. Dit komt niet alleen door de opvallende feature van rapper Yelawolf, maar ook door het verrassend goede couplet dat Butler zelf rapt. Helaas is het refrein net een slap aftreksel van iedere dertien-in-een-dozijn politiek beladen punksong. “Hunting Season” is instrumentaal gezien top: de scheurende gitaren klinken vol en de wilde drumpartijen zullen ervoor zorgen dat menig concertganger de pit zou willen openen. Wel zijn de teksten teleurstellend. De zin “you can’t keep us under your thumb!” wordt het hele refrein door herhaald en begint op een gegeven moment wat te irriteren. THE FEVER 333 maakte eerder al duidelijk dat deze band een protestbeweging is, maar zijn er echt geen betere manieren om je standpunten duidelijk te maken dan deze keer op keer en zo luid mogelijk uit te schreeuwen?

Gelukkig maakt “Soul’d Me Out” heel wat goed. Het contrast tussen het langzamere, soulvolle refrein en de screams in de gefrustreerde coupletten is nagenoeg perfect. Ook “Walking In My Shoes” weet langzaam en snel goed te combineren, maar springt er niet echt uit. “POV” mag de EP afsluiten en blijkt de meest experimentele track van de plaat te zijn. Diepe bastonen en trapbeats zorgen voor een interessant contrast met de rauwe stem van Butler.

Made An America” maakt niet veel indruk. Bij deze EP moet je je ook bedenken dat drie zeer getalenteerde muzikanten uit welgerespecteerde bands deze hebben gemaakt. Wanneer je dit meeneemt, stelt het schijfje de wisselende kwaliteit gewoon enigszins teleur. De instrumentatie en de vocalen zijn wel goed en op sommige momenten zelfs ontzettend indrukwekkend. Helaas komt het geheel toch overhaast over. De potentie voor THE FEVER 333 om een epische band en protestbeweging te zijn bestaat, maar het is te hopen dat de band zijn ideale geluid in de toekomst beter zal vinden.

Beoordeling: 6/10
Releasedatum: 23 maart 2018
Platenlabel: Eigen beheer

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: