De Australische festivalfavorieten The Cat Empire onthult 4 maart hun zesde studioalbum en ze zijn zelf zo overtuigd van hun nieuwe plaat ‘Rising With The Sun‘, dat de releasedatum zelfs vervroegd is. Het artwork is samengesteld door ideeën van fans en heeft uiteindelijk geresulteerd is een ontwerp van Aaron Hayward. Volledig geïnspireerd op het Mexicaanse Ojos de Dios (oog van God) wat wijsheid en kracht moet uitstralen. Hoe krachtig is het nieuwe album van The Cat Empire?

Openingstrack en single ‘Wolves’ is in het thuisland al goed ontvangen en staat daar al in diverse favoriete lijstjes van de nationale radiostations. De aanstekelijke beats in het ritme zorgen er voor dat bij de tweede keer beluisteren het al bekend in de oren klinkt.

The Cat Empire - Rising With The SunThe Cat Empire staat in ons land vooral bekend om haar energieke optredens met veel zomerse reggae geluiden. Ook op dit album drie nummers met deze Jamaicaanse muziekstijl. ‘Midnight’ heeft zowaar zelfs een echt Peter Tosh geluid maar de goede wisselwerking tussen reggae en het typische geluid van de band is terug te vinden op ‘Bulls’. In gedachte zie je een zomers festivalveld voor je wat halverwege het nummer veranderd in één grote dansende menigte.

Een opvallende track op het album is ‘Bataclan’ welke vanzelfsprekend gaat over de zwarte dag in de popmuziek, en met name liveconcerten. Een macaber begin gaat langzaam over in een positief geluid, en dat lijkt precies de boodschap die het nummer wil uitdragen.

Iedereen die bekend is met het albumwerk van The Cat Empire zal ook nu weer niet echt verrast gaan worden met ‘Rising With The Sun’. Je krijgt gewoon wat je verwacht: Een hoop positieve vibes, een dosis energie maar vooral weer zin in de zomer. Toch blijft de Australische band een echte liveband en komt de energie van een optreden nooit helemaal over op plaat. Eenmaal overgeleverd aan het Koninkrijk van de Kat, blijf je wel gegarandeerd een diender. (7/10) (Wrasse Records)