Butch Trucks, een van de oprichters van The Allman Brothers Band, is op 69-jarige leeftijd overleden. Samen met Jai ‘Jaimoe’ Johanson speelde hij drums in de klassieke jaren van de groep. Inmiddels is bekend geworden dat Butch Trucks zelfmoord heeft gepleegd. 

Nadat de broertjes Duane en Gregg Allman al een tijdlang samen muziek maakten, werd in 1969 de legendarische Allman Brothers Band opgericht. Het duo verzamelde een groep getalenteerde muzikanten om zich heen: gitarist Dickey Betts, drummer Butch Trucks (helemaal rechts op de foto hierboven), percussionist Jai Johanny  Johanson en bassist Berry Oakley. Nog voor het completeren van deze eerste bezetting had manager Phil Walden al interesse getoond in het nieuwe project en de band werd getekend door het nieuwe label Capricorn Records, waarop klassieke albums als Idlewild South (1970) en At Fillmore East (1971) verschenen.

Trucks en Johanson bleven het ultieme percussieduo van The Allman Brothers Band, al maakte ‘Jaimoe’ begin jaren tachtig tijdelijk plaats voor David ‘Frankie’ Toler. Vanaf 1991, na de komst van Marc Quiñones, kende de band maar liefst drie drummers. In de tumultueuze historie van de southern rock-pioniers moest Trucks afscheid nemen van meerdere bandmaten: naast Duane Allman stierven achtereenvolgens bassisten Berry Oakley en Lamar Williams, de eerdergenoemde ‘Frankie’ Toler en diens broer gitarist Dan Toler.

Butch was ook de oom van gitarist Derek Trucks, die de band in 1999 kwam versterken. Vijftien jaar later besloten hij en collega-gitarist Warren Haynes uit The Allman Brothers Band te stappen, waarna Gregg Allman besloot er een punt achter te zetten. Bassist Oteil Burbridge verklapte vorig jaar echter dat er in 2017 mogelijk toch een reünie zou kunnen plaatsvinden.

Trucks heeft zichzelf volgens The Miami Herald door het hoofd geschoten, in het bijzijn van zijn vrouw Melinda.