The 101’s – Counterbalance

In 2014 bracht de Eindhovense band The 101’s zijn debuutalbum uit. Hiermee werd hij een welbekende naam in de Nederlandse poppunkscene. Nu is het aan tweede plaat ‘Counterbalance’ om de goede reputatie van de band hoog te houden.

De manier waarop de nummers op dit album in elkaar zijn gezet, is subliem. Elke track is even aanstekelijk en de instrumenten zijn perfect op elkaar afgestemd. Zo doet het enorme refrein van “Sick and Tired” niet onder aan hitsongs van grote namen uit de poppunkwereld. Het gitaarwerk op “No Rest” is ontzettend behendig en de snelle coupletten van “Breaking Through It” zijn slim afgewisseld met momenten waarop de band iets terugneemt.

Een klein minpuntje is dat er niet veel variatie bestaat tussen de nummers, waardoor de aandacht af en toe wat afdwaalt. De enige track die echt anders klinkt is “Not Alone”. Voor dit nummer haalt de band een akoestische gitaar uit de kast. The 101’s bewijst ook in een rustige setting nog steeds even krachtig te kunnen zijn. De emotionele stem van Vossenberg krijgt namelijk echt tijd om te schijnen. Soms wordt die wel, vooral tegen het einde aan, overstemd wordt door overdadige productie. Toch blijft “Not Alone” een welkom rustmoment op een album vol vuur.

De band pakt het tempo weer op met “Wasted Daylight”. Dit nummer springt er niet echt uit, maar in de bridge is wel een ontzettend lekkere melodie te vinden. “Looking Up” mag de plaat beëindigen. Voor menig poppunkfan zal het tijdens deze track onmogelijk zijn stil te blijven zitten. Een waardige afsluiter!

Op “Counterbalance” staat poppunk zoals je die het liefst wil horen: aanstekelijk, upbeat en vol met pit. De mannen van The 101’s laten zien zowel op instrumentaal als vocaal gebied behoorlijk sterk te zijn. Als de band zo doorgaat, kunnen we nog mooie dingen van hem verwachten.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 10 juni 2017
Platenlabel: White Russian Records