Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition is een reis door de creatieve wereld van muzikant, storyteller en cultuuricoon Nick Cave. De tentoonstelling combineert grootschalige installaties en originele sfeervolle soundscapes met meer dan 300 objecten uit de eigen collectie van Cave, het Nick Cave-archief in Arts Centre Melbourne, de collectie van The Royal Danish Library en een aantal particuliere bijdrages.

De presentatie geeft meer dan 50 jaar van Cave zijn leven, werk en inspiratie weer. In een ruimtelijke, multi zintuiglijke weergave zien we zijn vele bestaande en fictieve universums. De tentoonstelling bevat stukken zoals originele kunstwerken, handgeschreven teksten, literatuur, fotografie, video’s, decorontwerpen en persoonlijke, verzamelde artefacten die worden getoond in een meeslepend verhaal, verdeeld over acht kamers.

Stranger Than Kindness onderzoekt wat ons leven vormt en wat ons maakt tot wie we zijn en eert de nieuwsgierigheid en kracht van de creatieve geest.

De tentoonstelling is ontwikkeld en ontworpen door Christina Back (Royal Danish Library) en Janine Barrand (Arts Centre Melbourne) in samenwerking met Nick Cave voor The Black Diamond te Kopenhagen. Het werd samengesteld en geproduceerd door The Royal Danish Library in samenwerking met de Australian Music Vault van het Arts Centre Melbourne. De soundscapes voor de tentoonstelling zijn gecomponeerd en opgenomen door Nick Cave en Warren Ellis.

Op 23 maart 2020 verschijnt ook het begeleidende boek Stranger Than Kindness, dat wordt uitgegeven door Canongate voor £35,-. Het boek zal onder andere een aanzienlijk essay bevatten van de veelgeprezen Amerikaanse schrijfster Darcey Steinke. Het is het volgende boek in een enorme serie boeken over het leven van Cave.

Echte fans zullen wel even moeten rijden, want Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition is te zien in The Black Diamond – Royal Danish LibrarySøren Kiergaards PladsKopenhagen, Denemarken

nick cave