Stick To Your Guns geeft alles in bomvolle Melkweg

De Amerikaanse hardcorepunkband Stick To Your Guns heeft onlangs een nieuwe plaat uitgebracht: “True View“. Met een gelijknamige tour brengt de band een bezoekje aan Nederland op zaterdag 2 december 2017 in een uitverkochte Melkweg en neemt drie special guests met zich mee: Silent Planet, First Blood en Being As An Ocean.

Het is vanavond aan Silent Planet om de spits af te bijten en de zaal als eerste op te warmen. Het enthousiasme van zanger Garrett Russell is niet te missen en dit heeft ook zijn weerslag op het publiek. Dertig minuten is voor de band lang genoeg om de nog niet volledig gevulde zaal mee te krijgen met headbangen en een eerste kleine pit te laten vormen. Als tweede band verschijnen de mannen van First Blood op het podium. De band staat als een huis vanaf de eerste tracks: krachtige screams worden ondersteund met een strak gitaarspel en harde drums. Het publiek is eerst een beetje terughoudend, maar frontman Carl Schwartz brengt hier verandering in: “Let’s sweat it out!” en de eerste moshpit is een feit. Onder een luid applaus komt Being As An Ocean het podium op. Het is duidelijk dat er veel fans aanwezig zijn; zij zingen uit volle borst mee met de clean vocals van Michael McGough op de nieuwe nummers van “Waiting For Morning To Come“. Ondanks dat niet iedereen enthousiast lijkt te zijn over deze band, zorgen de krachtige screams van Joel Quartuccio wel voor meer beweging in de zaal.

Iets na half tien is het de beurt aan de hoofdact: Stick To Your Guns. Het was nog spannend of het optreden wel door zou gaan, aangezien de band onlangs meedeelde dat de frontman, Jesse Barnett, met een ontsteking aan zijn stembanden kampt. Toch hebben de heren besloten de tour voort te zetten, maar dan enkele tracks weg te laten om Barnett zijn stem te sparen. Bands bewaren meestal de grote hits tot het eind, maar Stick To Your Guns pakt het anders aan. Publieksfavorieten als “Married To the Noise” en “Nobody” worden meteen gespeeld en het publiek krijgt er gratis stagedivers bij. Als een band zijn bekendste nummers aan het begin speelt, vraag je je wellicht af of de show nog veel beter kan. Het is gewaagd, maar deze mannen bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is.

Barnett klinkt verkouden als hij praat, maar aan zijn zang en screams is niks op te merken. Dit geldt ook voor het energielevel van de rest van de band. De frontman schreeuwt de teksten letterlijk in de gezichten van de fans op de eerste rijen. Het snelle drumspel van George Schmitz klinkt alsof er een geweer door de zaal knalt. Dit gaat gepaard met de gitaarsolo’s van Chris Rawson en Josh James, wat zorgt voor complete chaos in de zaal. De inmiddels vermoeide stem van Barnett pakt tijdens “The Suspend” positief uit: het zorgt voor een rauw randje en meer emotie. Barnett: “We are standing on a stage, but that doens’t mean we are better than you. We are all part of this awesome scene.” De band sluit deze avond af met het ijzersterke “Against Them All“.

Stick To Your Guns heeft nog geen uur gespeeld, maar heeft vanaf de eerste seconde alles gegeven. Ook het publiek blijft niet achter: stagedivers die koprollend het publiek in springen en de longen uit hun lijf meezingen. Een energieke show waar veel bands nog wat van kunnen leren.