Simple Plan in 013

In 2002 kwam het debuutalbum van Simple Plan uit: “No Pads, No Helmets… Just Balls“. Op woensdag 7 juni neemt de band zijn fans mee terug naar deze tijd met de No Pads, No Helmets… Just Balls 15-Year Anniversary tour. Om het feestje compleet te maken worden de bands Mallory Knox en Milestones meegenomen naar de Tilburgse 013.

Milestones betreedt als eerste het podium. Aan de kwaliteit van de muziek is niets op te merken: het is strak en de jongens zijn één met hun instrument. De single “Call Me Disaster” valt goed in de smaak bij het publiek. Bassist Mark Threlfall is erg bewegelijk en samen met gitarist Eden Leviston wordt er flink gesprongen. Verdere performance blijft echter achter. De jongens lijken niet zo goed te weten wat zij met het publiek aan moeten. Milestones heeft zeker potentie, maar voor nu was het grote podium in 013 iets te hoog gegrepen.

Mallory Knox beukt zijn set open met “Wired“. De band weet wat zijn taak is: deze zaal moet klaargestoomd worden voor Simple Plan. Vanaf het eerste moment is het een strakke muur van geluid die de zaal wordt ingeblazen. Het publiek wordt vanaf het begin aangemoedigd om mee te klappen en te zingen. De tracks “Wake Up“, “Get Away“, “Light House” en “Califorina” worden vol overtuiging gespeeld. De set wordt afgesloten met de single “Better Off Without You“. De vraag bij Mallory Knox is waarom hij nog steeds de rol als supportact op zich neemt. Deze set bewijst dat de band met gemak een headlineshow kan dragen.

Rode zwaailichten en luide sirenes vullen de grote zaal van 013: het is tijd voor Simple Plan. De eerste track, “I’d Do Anything“, wordt ingezet. Het complete debuutalbum wordt vanavond gespeeld. De bandleden grappen tussendoor over het feit dat ze oud zijn geworden. Van deze ouderdom is echter niets te merken: de mannen zijn in topvorm en rennen en springen over het podium.

Het is duidelijk te merken dat Simple Plan al wat jaren meegaat. Het spel is strak en iedereen is op elkaar ingespeeld. Drummer Chuck Comeau beukt er flink op los en drumt op een gegeven moment zelfs zijn snare kapot. Frontman Pierre Bouvier is vocaal ook weer erg sterk deze avond. Bouvier besteedt ook even aandacht aan het feit dat bassist David Desrosiers er niet bij is. Hij tourt deze tour niet mee vanwege zijn mentale gezondheid. Gitaristen Jeff Stinco en Sébastien Lefebvre spelen alsof het allemaal een eitje is om tracks loep zuiver te spelen, het publiek aan te moedigen en rond te springen.

Tijdens de bonustrack “Grow Up” neemt frontman Pierre Bouvier plaatst achter de drumkit. Comeau neemt zijn plaatst als frontman in. Bouvier toont zijn drumskills terwijl Comeau het publiek inspringt om crowdsurfend de Nederlandse fans te begroeten. Voor albumafsluiter “Perfect” wordt de akoestische gitaar uit de kast getrokken. Daarmee is de set nog niet voorbij. Simple Plan speelt nog enkele singles van de verschillende studioalbums, waaronder “Shut Up“, “Boom“, “Your Love Is a Lie” en “Jet Lag“.

Het maakt dus niet uit of Simple Plan met een oud of nieuw album naar Nederland komt. De mannen staan garant voor een mooie avond en een prima feestje. Simple Plan, tot snel!