Niemand begrijpt de dansvloer zo goed als Shantel en sinds enkele jaren is hij zichzelf opnieuw uit aan het vinden. Met zijn ruimdenkende houding – zowel politiek als muzikaal – vertegenwoordigt hij hét andere Duitse geluid en heeft hij de lokale popcultuur aldaar voorzien van een kosmopolitische sound. Hij ziet migratie als een concept dat beluisterd kan worden en waarop men kan dansen.

Zijn methode is “cultureel sampelen”: dingen uit hun context halen en in een nieuwe plaatsen. Clubcultuur als concept van continue ontwikkeling, niet als een zichzelf herhalend patroon. Zo creëert Shantel muzikale schatten uit Zuid-Oost Europa en het Middelandse Zeegebied in een nieuwe context, waardoor hij de luisteraars die originele culturen op een andere, intuïtieve manier laat ervaren. Dus niet alleen die Balkansound waar hij om bekend staat, maar ook invloeden uit Turkije en Griekenland.

Nu, meer dan 30 jaar na het uitkomen van zijn debuut ‘Club Guerilla’, is Shantel bezig met een nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carrière. Na 2 jaar te hebben getoerd met hervonden materiaal uit de ‘Bucovina Club Years’ richt hij zich nu op de ‘Disco Partizani Years’, die zijn tijdloze hitpotentie perfect weten te vatten. Een terugblik? Nee, eerder een retrospectieve blik vooruit.

Tourdata:20 juli – Loungefest, Noordwijkerhout20 november – Metropool, Enschede21 november – Grenswerk, Venlo22 november – Neushoorn, Leeuwarden23 november – Melkweg, Amsterdam24 november – W2, Den Bosch