Senses Fail mixt energie en gevoelens op “If There Is Light, It Will Find You”

Senses Fail is een fenomeen in de alternatieve scene: zijn mix van posthardcore, emo en punk resulteert in explosieve liveshows en zes goed ontvangen studioalbums. Nu is het tijd voor een zevende plaat: “If There Is Light, It Will Find You“.

Het is met de eerste track, genaamd “Double Cross“, al duidelijk dat Senses Fail zich meer dan op andere albums is gaan focussen op een punksound. Deze zou bijna poppunk genoemd kunnen noemen. Powerchords begeleiden de energieke vocals van Buddy Nielsen in het refrein. Toch blijft er een randje aan de muziek van deze band zitten: “Elevator to the Gallows” is een emo-meezinger á la oldschool Mayday Parade en My Chemical Romance, maar neemt een onverwachtse draai wanneer harde gitaren en Nielsen’s screams in de bridge verschijnen. Het is duidelijk dat deze band geen moeite heeft catchy en luid te mixen zonder dat het vreemd klinkt. Daarom is het jammer dat de ruigere vocalen niet veel terugkomen op de rest van de plaat.

Iets waar Senses Fail om bekendstaat, is dat hij niet bang is gevoelige onderwerpen te bespreken. Waar de band op vorige albums vaak over politiek of de maatschappij sprak, gaat het in dit album veel over het persoonlijke leven van Nielsen. Dat is niet vreemd, want dit is het eerste album waarop hij alle teksten zelf heeft geschreven. Zo is dit op “First Breath, Last Breath” te horen: een nummer over verlies. “How the hell am I supposed to raise that daughter on my own?” zingt Nielsen. Ook “You Get So Alone At Times It Just Makes Sense” is een goed voorbeeld van een persoonlijke insteek: “I used to wanna kill myself, I used to wanna die, I used to drink myself to sleep at night.” Senses Fail windt geen doekjes om zijn boodschappen, maar weet ondanks de duistere thema’s een positieve draai te geven aan zijn muziek. Dit doet de band door middel van snelle instrumentatie en een goede afwisseling met meer optimistische thema’s.

Vrijwel al deze nummers hebben een anthem-sfeer met melodieën die gegarandeerd in je hoofd vast blijven zitten. Op een gegeven moment begint dit enigszins te vervelen, waardoor het langzamere “Shaking Hands” een welkome afwisseling is. Dit is geen akoestische track, maar een gevoelige track met een rustiger, deinend couplet. Na het explosieve “Stay What You Are” is het tijd voor de titelsong en eveneens het laatste nummer, “If There Is Light, It Will Find You“. Dit is een meeslepende track over vaderschap van ruim zes minuten lang. De track bouwt op van rustig naar een groots einde met enorme riffs en emotionele, raspende vocalen van Nielsen. Een prachtige manier om deze plaat te eindigen.

If There Is Light, It Will Find You” is iets meer de popkant uitgegaan dan Senses Fail dit op oudere albums deed, maar weet nog steeds zijn boodschappen goed over te brengen. Weliswaar had er iets meer variatie in de nummers mogen zitten om het geheel interessanter te maken, maar de tracks zelf zijn stuk voor stuk top. Opnieuw een prima album van Senses Fail.

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 16 februari 2018
Platenlabel: Pure Noise Records

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: