Vier jaar na ‘De Leven’ verschijnt deze week ‘In Kleur’, het tweede album van Sef. De 31-jarige rapper scoorde al vele hits met onder meer The Partysquad, The Opposites en Gers Pardoel maar richt zich met ‘In Kleur’ niet op de hitparade. “Ik heb zelfs nummers van het album afgelaten waarvan ik denk dat ze het meest hitgevoelig zijn.”

Sef (echte naam: Yousef Gnaoui) wordt in 1984 in Amsterdam geboren en richt als tiener de hiphop groep Flinke Namen op. Vanaf 2008 is hij veelvuldig in de hitlijsten te vinden en in 2011 debuteert hij solo met het album ‘De Leven’.

Niet conformerenHet solowerk van Sef is serieuzer van insteek dan de hits die hij met anderen scoorde. “Ik maak geen muziek om te laten horen hoe goed ik kan rappen of zingen”, vertelt Sef. “De nummers ontstaan zoals ze ontstaan. Maar achteraf merkte ik dat er op In Kleur veel thema’s voorbij komen waar ik op ‘De Leven’ ook al over schreef. Ik heb het een paar keer over niet conformeren en voor jezelf denken. Wees niet te rigide en blijf niet vastzitten in denkbeelden waarvan jij denkt dat ze waar zijn.”

RadiovriendelijkSef zegt zich weinig te hebben aangetrokken van de meningen van anderen tijdens het maken van ‘In Kleur’. “Ik heb rekening gehouden met wat mensen zeiden door er juist geen rekening mee te houden! Ik heb de kritiek aangehoord. Over dat mijn muziek misschien niet heel toegankelijk en radiovriendelijk is. Ga ik dan mijn best doen om wel zoiets te maken of me er bewust van zijn dat het geen hits zijn? Ik koos voor het laatste en ging er gewoon voor.”

ForcerenSef deed dan ook geen moeite om een hit te schrijven. “Als je wilt dat dit album meer gaat doen dan het vorige, moet je eigenlijk wel een hit hebben. Dan ga je schrijven aan een single en bedenk je: ik ben nu aan het forceren. Dan heb ik misschien wel iets dat catchy of een hit is, maar niet meer dan dat. Niet datgene wat ik graag wil maken.”

Sef live:28 november – TivoliVredenburg, Utrecht5 december – Tolhuistuin, Amsterdam

©FaceCulture