Onlangs schreven we over het inmiddels veertig jaar oude Irish Tour ’74, het monumentale livealbum van Rory Gallagher. Rod de’Ath, de drummer op die en enkele andere bekende platen van de Ierse meestergitarist, is afgelopen vrijdag op 64-jarige leeftijd overleden.

De in Wales geboren De’Ath, die eerder in de formatie Killing Floor speelde, kwam in 1972 bij de band van Rory Gallagher. In eerste instantie zou hij de tijdelijke vervanger van Wilgar Campbell zijn. De’Ath werd echter fulltime lid en drumde in de volgende jaren op vijf Gallagher-lp’s: Blueprint (1973), Tattoo (1973), Irish Tour ’74, Against The Grain (1975) en Calling Card (1976). Ook is hij te horen op het postuum verschenen album Notes From San Francisco (2011), met nooit eerder uitgebrachte opnames uit 1977.

In 1978 verliet De’Ath de band, samen met toetsenist Lou Martin. Samen richtten zij de groep Ramrod op. In de jaren tachtig was de drummer verder actief als lid van de r&b-band Downliners Sect. Zijn carrière kreeg een tragische wending toen De’Ath bijna omkwam bij een zwaar ongeluk dat hem een oog kostte. Ook liep hij hersenletsel op en belandde hij in coma. Hij kwam er weer bovenop en verhuisde naar Londen. Veel werd er niet meer van hem vernomen, maar hij kwam nog wel opdagen tijdens een herdenkingsdienst voor Rory Gallagher en bij de begrafenis van ex-collega Lou Martin in 2012.

In juni dit jaar onderging De’Ath nog een zware operatie. Ted McKenna, die hem in 1978 verving als drummer in Gallaghers band, maakte het nieuws van zijn overlijden (waarschijnlijk is hij in zijn slaap overleden) bekend op Facebook: “Ik heb Rod maar een paar keer ontmoet toen ik met Rory werkte, maar het was prettig hem weer te zien in 2012 toen Rod, Brendan [O’Neill] en ik, drie van Rory’s drummers, voor het eerst samen waren. Spijtig genoeg was het voor een andere treurige gelegenheid dat we bij elkaar kwamen om afscheid te nemen van Lou Martin. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en vrienden, en de mensen die hem goed kenden en hem zullen missen.”