Rise Against zet sterke punkrockshow neer in AFAS Live

Het is 12 november wanneer zowel de Ziggo Dome als AFAS Live goed gevuld worden. In Ziggo Dome speelt deze avond Queens of the Stone Age en in AFAS Live betreedt Rise Against als headliner samen met supports Sleeping With Sirens en PEARS het podium. Wij waren ook bij de show van Queens of the Stone Age.

Vier minuten voor de officiële aanvangstijd betreden de heren van PEARS het podium. De energie zit er direct goed in. Gitarist Brian Pretus laat gelijk merken dat de koffer met humor ook mee op tour is genomen. De band waardeert dat het publiek hier speciaal voor de band is. In het publiek bevinden zich wat bewegende hoofden, maar dit krijgt niet de overhand. Dit heeft echter niks te maken met het enthousiasme en geluid van de band. Zanger Zach Quinn stuitert, stampt en glijdt tijdens tracks zoals “Snowflake“, “The Flu” en “Green Star” over het podium. Hij gooit zijn zwaarste kreten eruit, die ondersteund worden door de snerpende gitaren, drums en bas.

Rond 20:15 uur komen de heren van Sleeping With Sirens onder luid applaus en gejoel het podium van AFAS Live op. De sfeer die deze band overbrengt is heel anders dan die van PEARS. Er zijn namelijk veel fans van Sleeping With Sirens aanwezig, ondanks dat de band geen headliner is. Dit maakt dat de band beter wordt ontvangen en ook beter op het podium van AFAS Live lijkt te passen deze avond. Het geluid van de gehele band en de lichtshow eromheen geven een zeer professionele feel. Tracks zoals “Tally It Up: Settle the Score“, “We Like It Loud“, “If You Can’t Hang” en “Gossip” passeren de revue. Wanneer zanger Kellin Quinn vraagt om meer beweging bij het nummer “Congratulations”, wordt dit voor een korte periode ook uitgevoerd. Ondanks dat de stem van Quinn af en toe wordt ondersteund door een bandje, zet Sleeping With Sirens een sterke show neer die zeker passend is voor een supportact in dit formaat zaal.

Iets over half tien gaan de lichten uit en klinken de eerste gitaren om “Chamber of Cartridge” in te luiden. Rise Against heeft een korte introductievideo die per show gepersonaliseerd wordt. In dit geval wordt Amsterdam aangehaald: een goede start! Frontman Tim McIlrath hoeft niets te vragen: de fans hebben de handen al in de lucht en er wordt keihard meegeklapt. Het geluid staat echter nog niet perfect afgesteld, dit komt pas later.

Na onder andere “Satellite” en “Prayer of the Refugee” met overgave en veel power gespeeld te hebben, gaan we de fragiele kant op. “Swing Life Away“, “People Live Here” en “Hero of War” worden ingezet onder begeleiding van een akoestische gitaar. De akoestische songs worden het meest gewaardeerd van de hele avond. Het is ongelofelijk hoe hard iedereen meezingt. Het hardst wordt toch bij “Hero of War” meegezongen, dé favoriet van de avond. Zelden klonk een stem zo helder en gecontroleerd door de speakers als die van McIlrath dat tijdens de akoestische songs doet.

Zodra de laatste noten van “Hero of War” gespeeld zijn, wordt de rode draad weer opgepakt en blaast Rise Against de hele AFAS Live weer omver op volle kracht, net zoals hij dat een kwartier eerder ook deed. Natuurlijk sluit de band af met de absolute fanfavoriet: “Savior“. Rise Against windt er geen doekjes om. AFAS Live heeft maar te luisteren naar wat Rise Against wil en dat vindt het publiek geen enkel probleem. Misschien hoor je hier en daar wat kritische noten, maar het grootste gedeelte van het publiek heeft 100% zeker een geslaagde avond gehad!