Veel fans dachten misschien dat Toto geen platen meer zou opnemen omdat het vorige album Falling In Between al uit 2006 stamt en het dus 9 jaar geleden is dat de band in de studio was. Maar de bandleden van Toto, die op meer dan 5000 platen gespeeld hebben en samen meer dan een half biljoen platen hebben verkocht, zijn terug met hun dertiende studioalbum met de saaie titel XIV.

Toto anno 2015 bestaat uit de klassieke bandleden Steve Lukather, David Paich, Steve Porcaro, David Hungate en zanger Joseph Williams, die trouwens alleen te horen was op de Toto albums The Seventh One en Fahrenheit. Helaas is powerdrummer Simon Phillips niet meer van de partij, maar hij wordt deskundig vervangen door niemand minder dan Keith Carlock, die onder andere speelde bij Steely Dan.

De elf nieuwe tracks van XIV zijn weer, zoals we dat gewend zijn van Toto, een bijna perfecte mix van hardrock, melodieuze rock, poprock, blues, jazz-fusion en progressieve rock. Alle nummers klinken meteen zeer vertrouwd en herkenbaar. Er staan ook geen slechte nummers op dit album, al zijn er misschien mensen die vinden dat er te veel ballads op XIV staan.

Het album opent met de melodieuze rocksong Running Out Of Time, die gedomineerd wordt door de gitaar van Lukather. Dit nummer bewijst dat hij waarschijnlijk de drijvende kracht achter deze nieuwe plaat was. Voor gitaarliefhebbers is er daarom genoeg te genieten op XIV en vooral in nummers als Unknown Soldier en Great Expectations speelt Lukather de sterren van de hemel.

XIV herbergt ook een paar verrassingen, want voor de eerste keer sinds het album Toto IV (1982) verzorgt Steve Porcaro de zang en wel in het mooie The Little Things. De tweede verrassing is de gedeelde leadvocalen van Paich, Williams en Lukather in een van de ballads: Chinatown. Dit gebeurt voor de eerste keer in de 38-jarige geschiedenis van Toto!

De andere ballads Burn en All The Tears, die fenomenaal worden gezongen door respectievelijk Williams en Paich, zijn echte AOR-krakers met veel melodie en mooie keyboardtapijten van Porcaro en Paich. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de stevigere nummers, zoals Fortune, Holy War en het bluesachtige 21st Century Blues, dat ook opvalt door de vette saxsolo van veteraan Tom Scott.

Maar het absolute hoogtepunt van deze plaat is toch wel de laatste song Great Expectations, een epische track van bijna zeven minuten. Deze bombastische song kent fantastische melodieën, solo’s en magnifieke vocale prestaties.

Toto heeft met deze plaat een muzikale ‘comeback’ van de hoogste orde gemaakt want XIV is het beste album van de band sinds Toto IV. Dus draai het volume open en geniet van elf fantastische nieuwe songs!

De box-editie set is interessant voor diehard Toto fans, want het bevat een luxe cd/dvd, een vinyl-editie, een T-shirt en een lithografie!