PROSPECT nieuw Nederlands metalwonder op “Ad Hominem”

Nederland en bands die harde muziek maken; het is een vrij zeldzame combinatie. Koningen of koninginnen die zich echt weten te onderscheiden hebben wij niet zoveel. In 2018 wil een nieuwe Nederlandse band daar verandering in gaan brengen. PROSPECT komt in januari met zijn eerste EP genaamd, “Ad Hominem“. Zes nummers die ons moeten overtuigen van dit nieuwe Nederlandse talent.

Het album opent met de titelsong van de EP. “Ad Hominem heeft een onheilspellend intro die snel wordt opgevuld door een razendsnelle gitaarriff. Een interview dat klinkt alsof het uit de jaren ‘50 komt, zorgt voor de eerste tekst van de EP. Een interessante keuze. Het wordt nog toffer wanneer de eerste break komt. De gitaren klinken bijna als stenen die over elkaar worden geschuurd. Dit lijkt misschien ontzettend slecht te klinken, maar de manier waarop het ritme wordt onderbroken is ontzettend knap gedaan.

De echte vocals horen we voor het eerst op “Melancholy. Dit nummer maakt duidelijk dat de band over een aantal getalenteerde vocalisten beschikt. Clean vocals en bijzonder rauwe geluiden wisselen elkaar in rap tempo af. Andere bands willen nog wel eens alles uit de kast gooien op een EP. Hierdoor kan het zijn dat de EP aanvoelt als allemaal losse nummers. PROSPECT weet dit knap te voorkomen door herkenbare geluiden terug te laten komen. Zo zijn de strak gespeelde gitaarriffs van het eerste nummer terug en klinken de gitaren op “Melancholy net zo rauw als dat ze op “Ad Hominem doen.

Dat de band ook ingetogen kan spelen, horen we op “Brotherhood. Een rustig en bijna kalmerend intro voorziet het verder harde nummer van een geweldige introductie. Bij dit nummer horen we wederom de bijzondere rust in de muziek. Een ontzettend harde gitaar die op een bijzondere manier een rust creëert, klinkt niet alleen bijzonder. Het is ook ontzettend lastig om dit goed uit te voeren.

PROSPECT weet met “Ad Hominem een gat te vullen. Het gat van de snoeiharde Nederlandse bands. Op de EP laat de band horen wat hij in huis heeft en dat is ontzettend vet. De nummers zijn afwisselend genoeg en de band laat horen dat hij zowel de tent af kunnen breken als een ingetogen intro kan spelen. Laat een volledig album maar komen!

Beoordeling: 9/10
Releasedatum: 9 januari 2018
Label: Eigen beheer