Première Kristians Prelude in EYE Amsterdam

Première Kristians Prelude in EYE Amsterdam

Het leven van de jonge gitarist Kristian Strik verandert eind 2016 drastisch als hij voor de tweede keer aan een hersentumor geopereerd moet worden. Vriend, bandgenoot en Filmacademie-protegé Winand Derks van de Ven maakte hierover de intense muziekdocumentaire Kristians Prelude. Op 27 juni gaat de film in première in EYE Filminstituut Amsterdam.

Ondanks het zware onderwerp inspireert de documentaire dankzij de eigenzinnige levensvisie van de hoofdpersoon. Kristian is 23 jaar en bijna afgestudeerd aan de Rockacademie Tilburg, schrijft eigen muziek en bracht in januari met zijn band The Naked Sweat Drips debuutalbum ‘Psycho Sister’ uit. Kort daarvoor wordt echter voor de tweede keer een hersentumor bij hem vastgesteld.

De tumor wordt succesvol operatief verwijderd, maar blijkt agressiever dan vooraf werd gedacht. Kristian ondergaat daarom een nabehandeling, bestaande uit bestraling en een chemokuur. Naarmate de situatie vordert, verandert Kristians kijk op het leven.

Vriend en filmmaker Winand Derks, de andere gitarist van The Naked Sweat Drips, wordt dusdanig geraakt dat hij een documentaire aan het verhaal wil wijden. 

“Wat er met Kristian is gebeurd, bewijst voor hem en mij dat je de kans loopt dat je leven zomaar voorbij is. Als je weet dat de dood het absolute einde is, moet je nu het maximale uit je leven halen”, vertelt Winand. 

“Muziek is ontzettend belangrijk voor Kristian. Het is inspirerend om te zien hoe hij hier zijn kracht uithaalt. Zijn concentratie en doorzettingsvermogen om muziek te maken, komen ook bij de revalidatie terug.”

Kristians Prelude is een co-productie van de Nederlandse Filmacademie en AVRO-TROS en gaat in première tijdens het Keep An EYE Filmacademie Festival (27 juni tot en met 1 juli) in EYE Filminstituut, Amsterdam. 

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen