Durga is ooit begonnen als actrice en besloot later zangeres te worden. “Dat klopt wel. Eigenlijk deed ik beide, acteren en zingen. In eerste instantie had ik de ambitie om actrice te worden, maar uiteindelijk werd het toch de muziek”, zegt McBroom, “De 1987 toer met Pink Floyd was het eerste muzikale project en daar ben ik toen bij gebleven.” Later kwam de samenwerking met Youth (ware naam Martin Glover, red.), de bassist van Killing Joke, waarmee ze de band Blue Pearl oprichtte. “Daar had ik toen een aantal grote hits mee, zowel in de VS, als in Europa en het Verenigd Koninkrijk.”

Durga McBroomNaast haar eigen band Blue Pearl en haar werk met Pink Floyd en David Gilmour heeft zij met een groot aantal muzikanten samengewerkt. “De beste herinneringen heb ik aan Billy Idol, met wie ik samen een duet heb geschreven, ‘Mother Dawn’. En aan Brian Wilson van de Beach Boys, een hele lieve en verlegen man.”Ook werkte ze samen met Carole King, met wiens dochter ze op school zat. “Een voorval dat ik me herinner is het volgende. Ik was met de Engelse rockband James op tournee in Ierland toen condooms in dat land nog verboden waren. The Edge van U2 was er toen ook bij. We hadden toen het rare idee om condooms naar het publiek te gooien”, lacht ze. “We hadden toen waarschijnlijk gearresteerd kunnen worden, misschien is dat niet gebeurd omdat The Edge ook meedeed.”

Het Nederlandse Pink Floyd Project XXL draait alweer heel wat jaren mee. Hoe raakte zij betrokken bij hen. “Zij wisten mij te vinden. Dank zij Facebook en de social media. Ik heb met veel Pink Floyd coverbands gewerkt en ik moet eerlijk zeggen dat het Pink Floyd Project XXL een van de beste ter wereld is. Zij zijn professioneel en pakken het ook groots en professioneel aan. Kijk, het maakt op zich niet uit waar zo’n coverband vandaag komt. Europa, Zuid-Amerika, Australië, daar is geen verschil in. Wat wel uitmaakt is of zo’n band professioneel is of dat muzikanten zijn, die dit als hobby doen. Ik neem het op mij om mijn bijdrage niet te beperken tot zang. Ik wil de bands ook te helpen met klinken zoals zij zouden moeten klinken.”

Foto (c) Harrie Muis

Naast het werken met diverse Pink Floyd coverbands is Durga bezig met diverse andere projecten. “Samen met Youth heb ik als Blue Pearl een nieuwe cd opgenomen, die binnenkort uitkomt. En samen met mijn zus Lorelei heb ik een aantal nummers geschreven”, geeft Durga aan. Lorelei McBroom was onder anderen zangeres bij Rolling Stones, Rod Stewart. “Deze worden samen met covers van anderen op een nieuwe cd uitgebracht. Het publiek is voorlopig nog niet van me af.”

Durga McBroom hoeft niet lang over na te denken over de vraag welke opmerking van een ander haar altijd bij zal blijven. “Toen ik een jaar of veertien oud was zat ik naar een talkshow te kijken waar Jane Fonda een van de gasten was. Haar werd gevraagd of zij jonge artiesten een goed advies kon geven. Zij zei toen: Ga nooit de showbusiness in omdat je het wilt, maar doe het omdat je het moet.”

Durga McBroom treedt de komende weken op met Pink Floyd Project XXL door het hele land.

Tourlijst Pink Floyd Project XXL

Donderdag 7-12 De Vereeniging Nijmegen
Vrijdag 8-12 Philharmonie Haarlem
Zaterdag 9-12 Schouwburg Orpheus Apeldoorn
Maandag 11-12 Concertgebouw de Doelen Rotterdam
Dinsdag 12-12 Zuiderstrandtheater Den Haag
Vrijdag 15-12 de Meenthe Steenwijk
Zaterdag 16-12 Metropool Hengelo