Of Mice & Men maakt sterke comeback op “Defy”

Veel mensen hadden Of Mice & Men ten dode opgeschreven toen frontman Austin Carlile definitief de brui eraan gaf vanwege zijn gezondheid. De band ging door en schoof bassist Aaron Pauley naar voren als frontman. In die nieuwe formatie liet de band op Jera On Air in 2017 een veelbelovende indruk achter. “Defy” is de eerste plaat sinds het vertrek van Carlile. Kan de band ditmaal wel een goede indruk achterlaten na het teleurstellende “Cold World“? 

Als vierde nummer op de plaat tref je “Sunflower” aan. Het kan niet anders dan dat je meteen gegrepen wordt door deze krachtige track. Alleen al het couplet is meesterlijk en loopt mooi over in een ijzersterk refrein. Pauley’s lange, hoge uithalen worden ondersteund door snelle, krachtige slagen op de gitaar. Het krijgt hierdoor een powerballad-vibe. Ook weet Pauley op briljante wijze zijn hoge cleans af te wisselen met diepe grunts. Precies dit gevoel krijg je ook bij “Vertigo“, dat ook gerekend kan worden tot één van de beste tracks van het album. Dit is zoals we Of Mice & Men graag willen zien!

Als je “Money” wel heel herkenbaar vindt klinken, dan kan dat kloppen. Het is namelijk een Pink Floyd-cover. Zulke grootheden coveren is altijd riskant, maar de cover pakt goed uit. Dat de band ook prima zijn eigen snelle nummers kan schrijven blijkt bij “Warzone“. Het is op het eerste gezicht een nummer waar je in de pit wel raad mee weet: wat een furie! En dan breekt de bridge aan, die bestaat uit engelachtige zanglijnen. Verrassend! De voorlaatste track is “Forever YDG’n“, wat natuurlijk een knipoog is naar het Carlile-tijdperk. Hier hoef je niet teveel woorden aan vuil te maken: klassieker.

De band sluit af met “If We Were Ghosts“, een ode aan Chester Bennington, de zanger van Linkin Park die zich vorig jaar van het leven beroofde. Deze ode raakt alle gevoelige snaren. De track is enorm emotioneel geladen en dit komt op de best mogelijke manier tot uiting. Een betere afsluiter had Of Mice & Men niet kunnen kiezen voor zijn album. Na drie kwartier kun je maar één ding concluderen: Of Mice & Men heeft bewezen ook zonder zijn iconische ex-frontman een sterke plaat neer te kunnen zetten. Sterker nog, “Defy” is een stuk beter dan “Cold World“. De band doet eer aan zijn authentieke sound en benut de kwaliteiten van zijn nieuwe frontman. Wat een comeback!

Beoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 19 januari 2018
Label: Rise Records

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: