Nothing But Thieves – Broken Machine

Toen de Engelse rockband Nothing But Thieves zijn selftitled debuutalbum “” uitbracht, gooide hij hoge ogen bij zowel critici als muziekfans. Ongeveer twee jaar en een aantal succesvolle tours later komt de band met de opvolger van de eerste plaat: “”. Weet hij hiermee de hoge verwachtingen te overtreffen?

Het album opent met “”. Een combinatie van drums en een loodzware bass vormen het intro van deze track. Vervolgens neemt een stevige gitaarriff je mee in de rest van het nummer. De ingetogen coupletten en het explosieve refrein zijn precies goed gebalanceerd. Hierna volgt een nummer dat vernoemd is naar onze hoofdstad: “”. Deze track is dansbaar, energiek en buitengewoon aanstekelijk.

Vooral het begin van de plaat kent veel afwisseling in energie. Zo heeft “” een relaxed ritme en is deze track perfect om op een luie zomerdag te beluisteren. Toch weet de band nog steeds een rauw randje in dit nummer te verwerken. Ook op de bombastische track “” is deze ruige sfeer terug te horen. Harde gitaren en behendige drums blijven duidelijk op de voorgrond, maar worden ondersteund door subtiele elektronische geluiden. Dit maakt dat de track opvalt en één van de meest memorabele van het album is.

Na “”, een chaotische track met donkere gitaartonen, mag zanger Conor Mason zijn kunsten vertonen op “”. Zijn uithalen in dit nummer zijn loepzuiver en zorgen gegarandeerd voor kippenvel. Maar zijn stem kan ook de andere kant op gaan: in het refrein van “” laat Mason horen geen moeite te hebben met iets ruwere vocalen.

Tegen het einde aan wordt het album helaas wel enigszins eentonig. Op zich klinken kleinere nummers als “” en “” instrumentaal prima en laten deze opnieuw goede vocale prestaties van Mason horen. Toch zorgt deze ophoping van ingetogenheid voor lichtelijke verveling. Gelukkig gaat Nothing But Thieves weer een paar versnellingen hoger op “”. Vooral de groovy baslijn zorgt ervoor dat de luisteraar niet stil zal kunnen zitten. “” mag de plaat met een explosie aan grootse riffs op een goede noot eindigen.

“” maakt duidelijk dat de mannen van Nothing But Thieves bomvol talent zitten. Helaas is de balans over het gehele album enigszins verloren gegaan, maar op zichzelf klinken de tracks op “” wel ontzettend behendig en volwassen. Deze plaat is misschien geen meesterwerk, maar een aanrader voor menig fan van alternatieve rock is het zeker.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 8 september 2017
Platenlabel: Sony Music