Into The Great Wide Open heeft er weer een karrenvracht aan muzieknamen bij, 24 stuks. Veel variatie, in stijl, energie én bedoeling. Te zien op een nieuwe combinatie van buitenlocaties. Met kunst & film zijn we trouwens ook bijna zover, die krijg je binnenkort in je inbox. Laat ons vertellen wat je ondertussen van de verse vangst mag verwachten.

Allereerst de terugkeer van een graag geziene gast: Vlaamse artpopband Balthazar komt naar Vlieland. Sinds hun vorige show in 2012 heeft de band al een flink stuk wereld veroverd. Voor hun derde bezoek aan Into The Great Wide Open gaat de band ons verrassen met hun presentatie van drie zijprojecten: J. Bernardt, Warhaus en Zimmerman.

Zelf weten of je vooraan gaat staan bij het zevenkoppig psychrockmonster King Gizzard & The Lizard Wizard, en laat je niet voor de gek houden door GoGo Penguin met hun akoestische electronica. Je zult je verbazen bij de Congolees-Belgische rapper Baloji & L’Orchestre De La Katuba, en “het Belgische antwoord op Tyler, The Creator”: Woodie Smalls.

Gekmakend getalenteerd is harpvirtuoos en componist Remy van Kesteren, en Chris Cohen komt je vast bekend voor. Mocht het toch gaan regenen dan stampen we in de modder bij bluegrass-act Ben Miller Band met hun zelfgemaakte instrumenten. Julia Jacklin maakt zwoele alt-country uit de Australische Blue Mountains en de avant-garde afrobeat van Golden Dawn Arkestra is niet van deze planeet.

Fantastic Negrito verwerkt zijn levensgeschiedenis in de blues. De Libanese multi-instrumentalist Bachar Mar-Khalifé zingt in zijn moedertaal over zijn geboorteland. De liefdesliedjes van Jalen N’Gonda zijn geschoold in de oude Motowntraditie. Joep Beving zoekt van achter zijn piano naar rust en echtheid.

Dansgekte wordt het met de Venezolaanse polyritmische grooves van Conjunto Papa Upa, én bij de funky psychedelische jazz van The Comet is Coming. Heupwiegen mag bij de bluesy gitaarpop van Britse sensatie Palace, en ook – maar dan nog net iets steviger – bij de hiphopbeats van Tom Misch.

Margaret Glaspy oogt misschien lief, maar haar slackerrocksongs zijn venijnig. De branieschoppers van Canshaker Pi spugen je in het gezicht met garagerock. En underdog Mike Krol? Die heeft er lak aan, altijd.

Into The Great Wide Open vindt plaats van 1 t/m 4 september op Vlieland. Het festival is al uitverkocht.