MONSUTĀ vervalt op EP al terug in trucjes

Frankrijk heeft een interessante relatie met metal. Uiteraard komt Gojira er vandaan, maar heel veel verder dan die ene band kom je niet snel. Daar wil MONSUTĀ verandering in brengen. Een relatief nieuwe Franse band die nog maar net zijn eerste EP uit heeft en op dit moment zieltjes verzamelt in binnen- en buitenland. De EP draagt dezelfde naam als de band, “MONSUTĀ”, en bestaat uit vier nummers. Met deze vier tracks probeert de metalformatie de luisteraar te overtuigen.

Openingsnummer “Under Your Spell” doet in het begin denken aan het oudere werk van bijvoorbeeld Linkin Park, Limp Bizkit en Korn. Een combinatie van gitaren en elektronische geluiden waar een stuk tekst over wordt gezongen of gerapt. Het is niet een opener waarmee de band meteen weet te overtuigen. MONSUTĀ moet het bijvoorbeeld niet van de tekst gaan hebben. Iedereen weet dat Fransen die Engels proberen te spreken, niet het meest verstaanbare geluid voortbrengen. Dat is helaas hier ook het geval. De muziek van het eerste nummer is prima, maar het accent in de zang leidt hier ontzettend af.

In dat opzicht is “Anger” al beter. De bas maakt hier het bekende nu-metal geluid waardoor het bijna klinkt alsof er op metalen staven wordt gespeeld in plaats van gitaarsnaren. Het wordt wel steeds duidelijker dat we hier te maken hebben met een band die alles uit de kast wil halen. De band mixt verschillende stijlen die niet allemaal even goed samengaan. Waar het intro prima in elkaar zit, vervalt de band met de lyrics in dezelfde herhaling als het eerste nummer. De tekst is gewoon niet te verstaan en dat heeft niets te maken met de soort zang die de band neerzet.

De laatste twee nummers, “Our Grave” en “Numb Again”, doen eigenlijk hetzelfde. Onverstaanbare tekst wordt gecombineerd met aardig gitaarspel. Het is bijna pijnlijk om te horen dat deze band eigenlijk nu al een trucje probeert in te zetten. De band maakt rustige nummers waar half rappend de lyrics overheen worden gelegd. Dit wordt in de bridges nog aardig rechtgetrokken door de rauwe vocals en de betere gitaarriffs, maar de band mist iets unieks.

Het is jammer om een nieuwe band niet meteen op zijn best te horen. Trucjes zetten bands in die al tientallen jaren bestaan en zelfs bij hen werkt dat niet. Om te horen dat MONSUTĀ dit ook al doet is een beetje pijnlijk. Daar komt dan de onverstaanbaarheid van de teksten nog eens bij op. De bridges en gitaarriffs trekken de boel nog een beetje goed, maar laten we hopen dat de band zich nog verder ontwikkelt voordat er een compleet album uitkomt.

Beoordeling: 6/10
Releasedatum: 21 oktober
Label: Eigen beheer