Miss May I – Shadows Inside

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Miss May I voor het eerst het levenslicht zag. In die tien jaar is het snel gegaan met de band. Een jaar na het oprichten tekende hij al bij een platenlabel en in de tussentijd heeft de band niet stilgezeten. “Shadows Inside” is het zesde album en betekent weer een nieuw hoofdstuk voor de band.

Dit nieuwe hoofdstuk van Miss May I bestaat uit tien nummers. Tracks die stuk voor stuk heerlijk zijn opgebouwd. Opener en titeltrack Shadows Inside” laat meteen zien dat de mannen iets van zich af moeten zetten. Een agressieve gitaarriff die wordt ondersteund door de rauwe vocals van Levi Benton, zorgen voor een opgefokt gevoel. Als luisteraar kun je moeilijk stil blijven zitten. Je wilt gaan bewegen om dezelfde agressie kwijt te kunnen.

De band weet hoe hij het album op een goede manier moet afwisselen. “Never Let Me Stay” is namelijk totaal anders. Waar “Shadows Inside” meer een metalcore nummer is, begint het derde nummer als een rocknummer. De enige hints naar metal zijn de backing vocals, die als stemmen in je hoofd achter de hoofdlijnen aanzingen. De klank van Miss May I komt terug in de refreinen. Nog steeds is het meer een ballad, maar door de rauwe vocals blijft de band trouw aan zichzelf.

Met “My Destruction” is er even de angst dat de rest van het album akoestisch is. Gelukkig drijft de band deze gedachte snel weg. Door dit nummer wordt het wel duidelijk dat de band een persoonlijke kant wil laten zien. Na een gevoelig uitstapje is het tijd om weer keihard terug te komen. “Casualties” is daar het beste voorbeeld van. Rammende instrumenten met goed getimede pauzes tussen het geweld door. Hierdoor komt het gevoel van agressie weer terug. Hier brengen de heren rust in het refrein: harmonie in de vocals, rustige gitaren en een ritmesectie die een stapje terug neemt. Dit wordt compleet overhoop gehaald in de coupletten. Dat zorgt er vooral voor dat je iets voelt bij dit nummer.

En dat is precies de kern van “Shadows Inside”. Het weet je te raken. Het is vaak zo dat bands een album maken wat je leuk vindt of niet. Miss May I weet dit om te toveren naar muziek die je aandacht vast weet te houden en waarbij je hetzelfde voelt als de band die het uitvoert. Iets dat niet veel muzikanten tegenwoordig weten te doen. Helaas is het na tien nummers alweer gedaan, maar gelukkig bestaat er de repeatknop.

Beoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 2 juni 2017
Label: Sharptone Records