In de vroege uurtjes van maandag 22 juli werd de 22e editie van Melt Festival afgesloten. Onder het motto ‘Melt Knows No Borders’ slaagde het festival er in het industriële Ferropolis-terrein aan het Gremminmeer een weekend lang te transformeren tot een ideale wereld ver weg van sociale conventies en grenzen.

Ruim 20.000 bezoekers uit meer dan 50 landen zagen onder andere wereldsterren als Bon Iver, Stormzy, Jorja Smith, Skepta en Kaytranada optreden. Stormzy verving de oorspronkelijke zaterdag-headliner, A$AP Rocky, die een week eerder was gecanceld. Onbedoeld maar toch toepasselijk bracht hij een flinke storm met zich mee, waardoor het festival een paar uur gepauzeerd moest worden. Dit mocht de pret echter niet drukken en rond middernacht barstte het feest weer helemaal los in het Duitse Gräfenhainichen.

Liefhebbers van elektronische muziek kwamen ruimschoots aan hun trekken dankzij de urenlange sets van onder meer Solomun, Ellen Allien, Bonobo, Ben UFO en Adana Twins op de Sleepless Floor. Ook bij de podia Big Wheel, Gremmin Beach en Melt Forest kwamen de meest uiteenlopende elektronische acts voorbij, waaronder Charlotte de Witte, The Black Madonna, Four Tet, David August, FKJ, Elderbrook, Stephan Bodzin en Kobosil.

Daarnaast betraden afgelopen weekend diverse opkomende artiesten het podium, zoals Virgil Abloh, Slowthai, Octavian, Mahalia, Nilüfer Yanya, Flohio en Benjiflow. De areas cmd+N en [FAIR]OPOLIS zorgden gedurende het weekend voor interactie rondom de topics digitale innovatie, creativiteit, duurzaamheid en inclusiviteit.

Meer dan ooit blonk Melt Festival uit in het creëren van het ultieme vrijheidsgevoel. Met een uitgebreid LGBTQ-programma bij Pansy’s Playhouse en een heus Pornceptual podium inclusief Secret Garden of Porn, toonde het festival dat werkelijk iedereen welkom is bij Melt en volledig zichzelf kan zijn.