Mastodon in TivoliVredenburg

Mastodon is intussen een begrip in de metalwereld. Maar zijn muziek laat zich niet zo makkelijk omschrijven: de band maakt namelijk een experimentele mix tussen sludge, progressieve metal en stonerrock. Die mix komt ook op zijn nieuwste plaat, genaamd “Emperor of Sand“, mooi naar voren. Op dinsdag 27 juni komt de band zijn nieuwste staaltje vakwerk promoten in een uitverkocht Ronda van TivoliVredenburg.

Voor veel aanwezigen is de openingsact een groot vraagteken: Steak Number Eight. De Belgen lijken wel willekeurig van straat geplukt, zo alledaags zien ze eruit. Hun muziek is echter alles behalve dat. De songs zijn namelijk erg experimenteel van aard. Je kunt de Mastodon-invloeden duidelijk horen. De mannen laten zien dat ze moeiteloos tempowisselingen, verfijnde drums en heerlijke gitaarriffs kunnen combineren. Toch is vooral de uitbundige frontman een eyecatcher. Onze zuiderburen kunnen dan ook rekenen op een steeds harder wordend applaus. Steak Number Eight heeft er zeker wat nieuwe fans bijgekregen vanavond!

Klokslag 21:00 uur betreden de mannen van Mastodon de planken onder oorverdovend hard applaus. De band vliegt uit de startblokken met “Sultan’s Curse” van “Emperor of Sand“. Het geluid is geweldig goed afgestemd in deze prachtige zaal. Het is daarnaast ook goed te merken dat onze Amerikaanse vrienden er zin in hebben vanavond. Ook het publiek is helemaal klaar om er een groot feest van te maken, want de hoofden blijven ongestoord knikken en de eerste echte moshpits zijn al snel een feit.

Ook muzikaal gezien valt er niks op af te dingen vanavond. De afwisseling in zang door gitarist Brent Hinds, bassist Troy Sanders en drummer Brann Dailor klinkt ook live fantastisch. Op instrumentaal vlak wordt je bovendien compleet onder de tafel gespeeld. Zo zorgt het fameuze technische “Bladecatcher” voor veel reuring in de zaal en illustreert nog maar eens hoe vreselijk complex deze muziek is. Des te knapper is het dat Mastodon het ook live moeiteloos uit zijn mouw schudt.

De interactie met het publiek mag dan minimaal zijn vanavond, maar de band lijkt duidelijk te genieten van de energie uit de zaal. Bij elke track worden de fans extatischer. Nog één keer wordt onder overweldigend enthousiasme de oude doos opengetrokken: Mastodon sluit af met “Circle of Cysquatch” en “March of the Ants“. Deze show laat je compleet gevloerd achter, wat een beestachtig mooie avond!