Marillions Misplaced Childhood, een van de grote klassiekers uit de geschiedenis van de progressieve rock, verschijnt op 21 juli in een luxe heruitgave. Deze set bevat onder meer nooit eerder verschenen opnames van een concert in Utrecht uit het jaar van de albumrelease: 1985.

Voor de komende heruitgave werd het originele album geremasterd door Steven Wilson (ex-Porcupine Tree), die eerder al klassiekers van bands als ELP, Yes en Jethro Tull onder handen nam. In de meest uitgebreide versie, een 4cd/bluray-set met een zestig pagina’s tellend boekwerk, vind je ook opnames van een concert in Utrecht waarbij het complete Misplaced Childhood uitgevoerd werd, aangevuld met eerdere songs als Script For A Jester’s Tear en Fugazi. Ook is er een schijf gevuld met demo’s en b-kanten. De bluray-disc bevat naast een 5.1 surround ook een aantal videoclips en een documentaire.

Misplaced Childhood verscheen oorspronkelijk in juni 1985 en was de derde langspeler van Marillion. Het conceptalbum bracht onder meer de single Kayleigh voort, het bekendste nummer van de band. Zanger Fish verwerkte autobiografische elementen in de teksten van de plaat, die thema’s als liefde en verloren onschuld behandelen. Helaas voor de Fish-fans volgde er nog maar één Marillion-plaat met deze frontman, Clutching At Straws (1987), daarna nam Steve Hogarth het stokje van hem over.