Luwten, de groep rond liedschrijver Tessa Douwstra, brengt op 13 oktober haar langverwachte, zelfgetitelde debuutalbum uit. De eigenzinnige folkliedjes, met gevoel voor klank en ruimte voor elektronica, worden geprezen door internationale muziekcritici en maakten Luwten een van de veelbelovende nieuwkomers op Noorderslag 2017. Op zondag 3 september is Luwten live te zien op Into the Great Wide Open, in december staat een tour langs Nederlandse clubs gepland.

Met ‘Luwten’ geeft Tessa Douwstra zich eindelijk de ruimte die ze nodig heeft. Weg van druk en drukte. Op zoek naar de ultieme plek waar het enkel draait om de noodzaak ’s avonds iets te hebben gecreëerd wat er die ochtend nog niet was. Haar muziek gaat over het blokje om dat je soms nodig hebt om je hoofd leeg te lopen. Om ruimte te maken om overeenkomsten en verschillen scherper te zien. Douwstra maakt zich sterk voor de verlegen mens. Voor degene die het lef heeft sommige dingen niet te durven. Die liever afwacht en op eigen tempo afweegt wat hij of zij zelf wil.

Voor het debuutalbum werkte Luwten samen met percussionist en producer Frank Wienk (BINKBEATS). De reden dat het totale maakproces uiteindelijk een periode van ruim twee jaar overspant is terug te vinden in de detailverliefdheid die de plaat kenmerkt. Een uit de verte opdoemend ruisje, een vocoder, een catchy refrein, een uitgesponnen piano-intro en dat alles rondom Tessa Douwstra’s kenmerkende stem.

‘Go Honey’Eerder dit jaar gooide Luwten internationaal hoge ogen met albumtrack ‘Go Honey’. Blogs als IndieShuffle en All Things Go Music schreven enthousiaste reviews (“A stunning dream-pop debut”), de track werd in de eerste week na release al meer dan 60.000 x gestreamd en op Spotify is ‘Go Honey’ uitgeroepen tot één van de beste ‘Fresh Finds’ uit de eerste helft van 2017.

Luwten Live:3 september 2017 – Vlieland, ITGWO (Bij De IJsbaan – 12:45).16 september 2017 – Leiden, Nacht van kunst en kennis21 december 2017 – Nijmegen, Merleyn22 december 2017 – Amsterdam, Paradiso23 december 2017 – Rotterdam, Rotown