Lowlands 2017: vrijdag 18 augustus

Al maanden keken festivalgangers uit naar de 25ste verjaardag van het fenomeen dat Lowlands heet. Drie dagen lang worden bezoekers getrakteerd op live muziek, entertainment, theater, maar ook twee spraakmakende nieuwe tenten: Alpha en Bravo. Op vrijdag hebben we een kijkje genomen bij onder andere Architects, Iggy Pop en – ach, waarom ook niet – Sean Paul.

Te vroeg op de dag, maar niet minder krachtig
Een paar dagen eerder was het nog de vraag of Nothing But Thieves zou komen. Frontman Mason Conor had een stukje van een mes in zijn oog gekregen. Tóch staat de band op Lowlands 2017. Op vrijdag om 15:15 uur exact begint de band in Alpha. Met wat opstartproblemen in Conor zijn stem, lijkt het begin toch tegen te vallen. Nothing But Thieves staat er namelijk om bekend dat de frontman een fluweel gouden strotje heeft. Na zo een twee nummers klinkt hij weer als vanouds en kunnen we met zekerheid zeggen dat het weer een heerlijke show is. Lowlands mag Nothing But Thieves de volgende keer gerust later op de dag plannen.

Grote hype, maar daar blijft het bij
Glass Animals staat om 15:20 uur in Heineken. Een vrij grote tent, met dus ook veel bezoekers. De hype was dan ook al groot, want op bepaalde festivals was het zelfs verboden om ananassen mee te nemen naar het festivalterrein: te veel mensen zouden deze namelijk meenemen omdat Glass Animals dit zou verzoeken. De frontman van Glass Animals, Dave Bayley, gaat helemaal los. De rest van de band doet rustig zijn ding achter de instrumenten. Al met al was het gerust een leuke show, de bandleden waren vooral silhouetten en er waren te weinig ananassen te vinden.

Het mag niet, maar fuck it, we doen het
Sean Paul op Lowlands 2017 om 16:00 uur. Is het de grootste schrik van de festivalliefhebbers of niet? Als metalhead-Lowlandsbezoeker krijg je bij het idee al kippenvel. Je zou er niet heen gaan en je wilt het al helemaal niet horen. Maar fuck it. Sterker nog: je gaat er toch met je vrienden op dansen. Het was zeker niet de beste show van heel Lowlands 2017, maar ook als metalhead kun je genieten van de razendpopulaire dancehallkoning.

Groots in Nederland en welverdiend
In Nederland kennen we verschillende grote bands. Denk aan Doe Maar, Kensington en Chef’Special. De heren van Chef’Special staan om 17:45 uur in Alpha. Het is de eerste band van de dag die in deze vernieuwde, achterlijk grote, tent goed gebruik maakt van de ledverlichting achter op het grote podium. Chapeau. Zoals we Joshua Nolet en zijn vrienden kennen, staat er muzikaal gewoon wéér een super set als een huis.

Sterker dan ooit tevoren
Lowlands omschreef PVRIS als . Misschien wist de organisatie zelf niet wat ze met PVRIS in huis haalde, maar in ieder geval geen posthardcore. Geen enkel probleem verder, want PVRIS zet zijn sterkste Nederlandse set tot nu toe neer. Zangeres Lynn Gunn komt altijd goed over, maar zelden hebben we haar zo zelfverzekerd zien zingen, schreeuwen en opjutten op Nederlandse bodem. Gelukkig maar, want veel aanwezige in de Indiatent waren op dit moment nog niet bekend met de band. Een hoop nieuwe fans voor PVRIS.

Hardste van het hele weekend en direct viral
Om 18:25 uur staat Architects een uur lang in India. Nog voordat de set voorbij is, weet de hele wereld hoe de hardste band van de 25ste verjaardag van Lowlands de fans om zijn vingers windt. Als frontman Sam Carter een speech houdt over dat je met je fucking poten van een vrouw haar borsten afblijft tijdens het crowdsurfen, juicht niet alleen het aanwezige publiek. Binnen no time gaan de beelden viral over de hele wereld en bereikt het zelfs verschillende journalen op televisie. De hardste band van het hele festival weet direct ook de hele wereld te laten zien dat je verder moet kijken dan enkel vooroordelen in de metalwereld. Daarnaast zette Architects ook nog eens een – om nogmaals in Carter zijn woorden te schrijven – fucking goede show neer. Misschien had de geluidsman iets minder enthousiast moeten doen met de bas, maar alsnog was het in één woord geweldig.

Oud. Heel oud. Goed. Heel goed.
We hoeven natuurlijk niet uit te leggen over wie we het nu hebben. De 70-jarige Iggy Pop weet op vrijdag het meeste publiek in een te kleine tent te krijgen. De bezoekers kennen hier de term  niet. Aan de achterkant van het podium puilde het uit tot de overheerlijke limonadetent, die door maar weinig mensen gevonden werd – of overgeslagen werd omdat er geen alcohol in zit. Ach, maakt ook niets uit. Iggy Pop staat op zijn manier te swingen en dat is op dit moment het belangrijkste. Springend en dansend komt hij het podium op, zonder shirt, met een afzakkende broek: zoals we Iggy Pop kennen. The Godfather of Punk loopt altijd mank, omdat hij een hele hoop lichamelijke klachten heeft. Dit weerhoudt hem er niet van om gewoon nog het podium af te springen en voor de eerste rij fans te zingen. Heel goed bezig, Iggy!