Like Moths To Flames – Dark Divine

Like Moths To Flames maakte zich in 2012 populair door Fun’s “Some Nights” voor Punk Goes Pop van een bikkelhard metalcorejasje te voorzien. De band is intussen de coverbandfase ontgroeid en probeert zich neer te zetten als een serieuze speler in het genre. De vorige plaat, “The Dying Things We Live For“, was een prima metalcoreplaatje, maar geen hoogvlieger. Dat is zonde, want de band barst van het talent. Komt dit talent er ditmaal op “Dark Divine” wel uit?  

Noemenswaardig zijn ook absoluut “Empty the Same” en “Shallow Truths For Shallow Minds“. Bij die laatste word je vanaf het begin meteen omvergeblazen door de energie. De heerlijke riffs keren na het refrein doodleuk weer terug. Het enige wat afbreuk doet aan de kracht van dit nummer is het cheesy zangkoortje zo halverwege het nummer. Gelukkig maakt Like Moths To Flames dit ruimschoots goed met de bevredigende break. De beste track op de plaat is met kop en schouders “Dark Divine“, de titeltrack. Hier doen de Amerikanen alles goed: goede opbouw, briljante vocals, moddervette riffs en meeslepende melodieën. Damn!

En dan de zwakke kanten van deze plaat. De lyrics zijn soms ronduit tenenkrommend. Daarnaast zijn enkele refreinen nét iets te gelikt, terwijl de rest van de track dan wel weer beukt als een tierelier. Een goed voorbeeld daarvan is “From the Dust Returned“. Het breekt een song die in potentie geweldig had kunnen zijn een beetje af. Zo over de helft van de plaat lijkt het niveau dan bovendien iets af te zwakken. Zo breekt “Mischief Managed” geen potten. De afsluitende track, “False Idol“, is dan wel weer eentje van een indrukwekkend kaliber. Kippenvel alom, ondanks de cringy zangkoortjes in het refrein. Wát een nummer om je album mee af te sluiten.

Like Moths To Flames mag trots zijn op “Dark Divine“. Het niveau van de plaat ligt hoog en voor je het weet ben je zo door het materiaal heen. Deze plaat onderscheidt zich van zijn voorganger door meer samenhang en toegankelijkheid. Tegelijkertijd laat de band ontzettend veel veelzijdigheid zien in elf dynamische nummers. Dit soort dingen maakt het verschil tussen één keer luisteren en vergeten, of op repeat drukken. De plaat was écht memorabel geweest als de band de zangkoortjes achterwege had gelaten en iets meer creativiteit in de lyrics had gestoken. Voor de rest: hulde!

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 3 november 2017
Label: Rise Records