Left of the Dial 2019 is ontdekkingstocht dwars door de alternatieve muziekwereld

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober vond in Rotterdam voor de tweede keer Left of the Dial plaats. Het jonge showcasefestival presenteerde acts uit binnen- en buitenland uit alle hoeken van de alternatieve muziek. In tegenstelling tot vorig jaar, was er op de zaterdag tevens een dagprogramma. Er konden van tevoren, gratis, kaarten worden aangeschaft waarmee er gebowld of gevaren kon worden terwijl er Left of the Dial-bands op de achtergrond speelden. In slechts twee avonden stonden er ruim 50 bands op de planning en viel er dus meer dan genoeg te ontdekken!

Op zaterdagmiddag is het tijd om een balletje te gooien. In een plaatselijk recreatiecentrum en bowlingbaan vindt Bowling With Bands plaats. Voor het randprogramma konden van tevoren kaartjes worden aangeschaft. Hiermee kan er vrij worden gebowld, een biertje worden gedronken en natuurlijk naar bands worden geluisterd. In de kantine van de bowlingzaal laat het Rotterdamse Sonndr eerst van zich horen. De duistere postpunk sleept je mee de diepte in, terwijl op de achtergrond het geluid van vallende kegels klinkt. De band zal ‘s avonds in een propvolle kelder van NSR staan, waarvoor zich al vroeg een rij vormt. Het Britse Ditz heeft zijn ‘normale’ show al gespeeld, op vrijdagavond in V11. De boze noisepunkband wist daar de boot, ja de venue is inderdaad een grote rode boot, bijna op zijn kant te leggen. Door het publiek zich aan de ene kant te laten verzamelen en dan de andere kant op te laten rennen, zwiept de boel heen en weer. Ook hangt zanger Cal tijdens het derde nummer al aan de trap om zich in het publiek te laten vallen. Deze chaos ontbreekt, logischerwijs, in de sportkantine. Waarschijnlijk heeft dit ook iets te maken met de kater van gisteravond. Toch weet Ditz hier ook erg veel indruk te maken. De duistere praatzang, gecombineerd met diepe baslijnen en een hoop vervorming dreunen nog lang door in je oren.

In Club Vibes, normaal gesproken een discotheek, is het vrijdagmiddag tijd voor The Pier. De vier Italianen staan voor een vrij lege zaal en nemen daarom zelf maar plaats op de vloer. Het podium is veel te klein voor de mannen, die helemaal opgaan in hun performance. De band mixt een hoop stijlen door elkaar, waar psychedelische rock en postpunk de boventoon hebben. De emotionele en explosieve band Cagework komt zaterdagmiddag keihard binnen. Letterlijk, want de band is pas drie minuten voor tijd gearriveerd in Rotterdam! Met ruim drie uur vertraging vanuit Engeland laten de mannen zich niet uit het veld slaan en trakteren de zaal op een potje stevige indierock, waardig genoeg om mee te brullen. In Rotown trekt de uptempo postpunk van het Nederlandse Global Charming geen volle zaal. Ruimte genoeg om lekker te dansen dus! De jonge band bestaat nog maar anderhalf jaar en past prima in het Left of the Dial-straatje. Canadese band Deliluh maakt het als afsluiter van de vrijdag een stuk spannender. Nog steeds is het niet erg druk in Rotown, maar de laatste band van vanavond trekt zeker bekijks. De met poëzie gemixte postpunk sleept je nog even mee voordat het tijd is om richting bed te gaan.

Zaterdag is het op V11 nogmaals tijd om de boot flink te laten schudden, tijdens Lumer. De moshpit gaat flink los tijdens deze laatste band van de avond. De postpunkers geven het schip een flink pak rammel en buiten hoor je letterlijk het gekraak van de touwen. Iets eerder op de avond staat in Rotown Rotterdams eigen Rats on Rafts. De band heeft in de afgelopen tien jaar bekendheid vergaart tot ver buiten de Maasstad en bewijst vanavond maar weer één van de beste postpunkbands van ons land te zijn. De zaal heeft het hele weekend nog niet zo vol gestaan als nu. Zelfs niet tijdens de afsluiter van het festival: The Mystery Lights. De opzwepende sound van de Amerikanen leent zich perfect om nog een laatste feestje te vieren. Er wordt flink gedanst op de garagerock en er ontstaat af en toe een gezellige moshpit. Dat de muziek zich daar niet helemaal voor leent deert vanavond niet. Het Left of the Dial publiek perst alle laatste druppels energie uit zijn lichaam en taait na de toegift dan ook snel af. Het is mooi geweest!

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: