Vandaag zijn de laatste voor de achtste editie van FortaRock bekend gemaakt. Suicidal Tendencies, Architects, Monster Truck, Avatar en The Shrine zijn bevestigd. Daarmee is de line-up van 26 artiesten voor 4 en 5 juni tijdens Fortarock in het Goffertpark te Nijmegen compleet.

Suicidal Tendencies is nooit bang geweest voor een beetje controversie. De band rond excentrieke zanger Mike Muir werd begin jaren ’80 opgericht in Venice, Californië. Het vijftal focuste zich in het begin nog op hardcore waarna de leden al snel elementen van thrash, punk en speedmetal toelieten in hun geluid. Dit bleek een schot in de roos want hits als ‘Institutionalized’ en ‘You Can’t Bring Me Down’ staan inmiddels in het geheugen gegrift van elke hardcore én metal liefhebber. De populariteit van de band werd nog eens versterkt door de komst van bassist Robert Trujillo (de huidige bassist van Metallica) die het geluid van de band injecteerde met een flinke portie funk. Klassiekers als ‘Trip Of the Brain’, ‘Institutionalized’, ‘How Will I laugh Tomorrow?’, ‘You Can’t Bring Me Down’, ze komen allemaal voorbij. Als het net zo’n feest wordt als in 2010 dan kan deze zondag niet meer stuk. Suicidal for life!

Het gaat goed met de Engelse metalcore specialisten van Architects. De afgelopen jaren is de band uitgegroeid tot een vaste waarde en een graag geziene gast in de clubs en festivals. Het recept van de heren is zowel simpel als doeltreffend; snoeiharde dynamische metalcore, felle screams en zware breakdowns met een vleugje melodie. Iets wat het best tot zijn recht komt op het laatste album ‘Lost Forever // Lost Together’ uit 2014. Niet alleen de muziek is knalhard, ook de live prestatie van deze Engelse band is explosief te noemen. De perfecte cocktail om een feestje te bouwen!

De Canadese rockband Monster Truck afkomstig uit Hamilton, Ontario is in thuisland Canada al uitermate populair, maar maakt de laatste jaren ook in Europa langzaam faam. Niet in de laatste plaats door het moddervette en knetterende debuut, ‘Furiosity’ uit 2013. En nu is er ‘Sittin’ Heavy’, het kersverse nieuwe album. Opwindende southern rock met zompige bluesy riffs ondersteund door een ronkende orgel. Het is moeilijk stilzitten op dynamische stampers als ‘Why Are You Not Rocking?’ en ‘Don’t Tell Me How To Live’. Ruig en groots, maar ook uiterst melodieus en met een soepele boogie groove. De band heeft in korte tijd al getourd met Slash, Deep Purple, Alice in Chains en Clutch. Monster Truck is een dikke aanrader voor liefhebbers van onder meer Clutch, Lynyrd Skynyrd, Red Fang, Black Label Society, Truckfighters e.a.

De Zweedse band Avatar heeft de nodige indruk gemaakt met de laatste twee albums ‘The Black Waltz’ en ‘Hail the Apocalypse’ en wordt ook wel omschreven als een mix van Rammstein, Alice Cooper en System of a Down. De catchy nummers zijn voorzien van laaggestemde gitaren, NWOAHM-grooves, met de nodige industrial invloeden en prettig gestoorde ritmes en swingende hooks. Ook live weet Avatar te overtuigen en maakt men er een dikke show van. Niet in de laatste plaats door Johannes Eckerström, de zeer charismatische zanger van de band. Het nieuwe album ‘Feathers and Flesh’ komt uit op 13 mei.

‘Rare Breed’ is de titel van het recente derde album van de Californische band The Shrine en omschrijft de band perfect. De mix van punk, thrash en hardrock is er eentje die je niet vaak hoort. De band mag wellicht wereldwijd het grote publiek nog niet helemaal hebben bereikt, het was wel één van de acts van de afgelopen Motorboat Cruise. Ze stonden toch mooi tussen grote namen als Motörhead, Slayer en Suicidal Tendencies. En dat is geen toeval, neem de vuige rock van de band van Lemmy, de skatepunk van ST, doe er nog wat Black Sabbath riffs en een snufje rauwe punk van Black Flag bij en je komt uit bij The Shrine!

Fortarock zaterdag 4 juni:Within Temptation, Gojira, Tremonti, Avatar, Legion of the Damned, Heidevolk, EVRA, Hibakusha.Fortarock zondag 5 juni:Volbeat, Megadeth, Disturbed, Amon Amarth, King Diamond, Babymetal, Suicidal Tendencies, Architects, Eluveitie, Obituary, Abbath, Dark Funeral, Monster Truck, Fleshgod Apocalypse, Havok, Bombus, Windhand, The Shrine