Maar liefst 25 namen heeft de organisatie bekend gemaakt die het affiche gaan sieren van editie 2016. Onder andere John Coffey, Typhoon en The Wombats zullen dit jaar acte de présence geven tijdens het festival dat dit jaar gehouden wordt op 22 t/m 24 juli te Lichtenvoorde. Buiten het het muzikale programma heeft Zwarte Cross ook al theaternamen vrijgegeven.

De eerste 25 namen zijn: Fresku, Typhoon, Bökkers, Inner Circle, Juan Sanchez, Memphis Maniacs, John Coffey, zZz, The Wombats, Russkaja, Boogie Beasts, The Dutch Queen Tribute, Automatic Sam, The Cannonball Johnsons, St. Tropez, Jick Munro & The Amazing Lazerbeams, The Heinoos, Earl Sixteen, LePrince Doorson, Krema Kawa, Vaudou Game, Ringbaan, Ocho Y Media, Micky Biemans en Roel Salemink.

Voor het theater: André Manuel, Danielle Schel, De jong en van Santen, Höllenboer, Henry van Loon, Herman Brusselmans, Kiki Schippers, Mathijs Leeuwis, Paris Benares (Fr), Pé Daalemmer & Rooie Rinus, Piepschuim, Pieter Post, Straf, Thijs Kemperink en Workshop tasjeslezen.

De Zwarte Cross is de grootste motorcross ter wereld, wordt al sinds 1997 georganiseerd en kent een rijke geschiedenis. Zo begon de cross in 1997 in Hummelo met zo’n 150 deelnemers en 1000 toeschouwers, groeide ze binnen een jaar naar het dubbele aantal deelnemers en verdriedubbelde het publiek. Het evenement verplaatste door de enorme groei een aantal keer van locatie, breide zich uit met een klein muziekfestival en was in 2001 t/m 2003 het grootste crossevenement in West-Europa.

In 2005 was de eerste editie van de Zwarte Cross zoals we die nu kennen als meerdaags cross en muziekfestival en werd de naam omgedoopt tot Zwarte Cross Festival. In de jaren erna ging het erg hard met het festival, zo verhuisde het naar de huidige locatie in Lichtenvoorde, een tiental duizenden mensen bezochten de cross en er werd menig record verbroken tijdens de motorcross. Het mooie aan de Zwarte Cross is toch wel dat het echt een familiefestival is, gericht op de gezelligheid van de muziek, het speelse van kinderen én het kind in de stoerste vent zodra de motoren ronken.